Καταγγελία Μόσχας: Παραλίγο σύγκρουση αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους με επιβατικά

Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος παραλίγο να συγκρουστεί με επιβατικά πάνω από τη ρωσική μεθόριο κοντά στη Θάλασσα της Ιαπωνίας στις 22 Μαΐου, καταγγέλλει η Μόσχα ζητώντας εξηγήσεις από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Russia Today, επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Αμύνης, Ιγκόρ Κονασένκοφ, το αμερικανικό αεροσκάφος αποτέλεσε “πραγματική απειλή” σε επιβατικά αεροπλάνα.

Ο Κονασένκοφ δήλωσε πως αμερικανικά κατασκοπευτικά πραγματοποιούν πτήσεις στη ρωσική μεθόριο σχεδόν σε καθημερινή βάση.

“Ωστόσο, αυτή τη φορά […] το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος προκάλεσε πραγματική απειλή σύγκρουσης με επιβατικά αεροπλάνα, που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης.

Το αμερικανικό αεροσκάφος τύπου RC-135, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, απογειώθηκε από τη βάση Καντένα στη νήσο Οκινάουα κάνοντας αναγνωριστική πτήση πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας έχοντας όλους τους αναμεταδότες εκτός λειτουργίας.

Ο Κονασένκοφ πρόσθεσε πως ενώ το RC-135 προσέγγιζε τα ρωσικά σύνορα βρέθηκε πολύ κοντά σε δύο επιβατικά αεροσκάφη, ένα της γερμανικής KLM που εκτελούσε πτήση Τόκιο – Άμστερνταμ και ένα της ελβετικής Swiss Airlines από Τόκιο με προορισμό τη Ζυρίχη.

«Το πλήρωμα του αεροσκάφους της Swiss Airlines ζήτησε από τους Ρώσους ελεγκτές στην πύργο ελέγχου του Βλαντιβοστόκ για οπτική παρατήρηση του τετρακινητήριου αεροσκάφους αγνώστου προέλευσης, το οποίο τους πλησίαζε», πρόσθεσε ο Κονασένκοφ.

«Αφού εκτίμησαν την κατάσταση, ώστε να αποφευχθεί μία επικίνδυνη προσέγγιση του επιβατικού με το κατασκοπευτικό, οι ελεγκτές έδωσαν εντολή στο πλήρωμα του ελβετικού αεροσκάφους να αλλάξει πορεία και να χαμηλώσει το επίπεδο πτήσης του», εξήγησε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε τις ΗΠΑ να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με το περιστατικό, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει ακόμα απαντήσει στις καταγγελίες της Μόσχας.