Πάνω από 60.000 θάνατοι στις φυλακές της συριακής κυβέρνησης

Πάνω από 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις φυλακές της συριακής κυβέρνησης κατά την πενταετή εμπόλεμη σύγκρουση, όπως αναφέρει έκθεση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενη πηγές ασφαλείας για αυτό τον τραγικό απολογισμό.

«Όχι λιγότεροι από 60.000 κρατούμενοι μαρτύρησαν… είτε ως αποτέλεσμα άμεσων σωματικών βασανιστηρίων, είτε με άρνηση τροφής και ιατρικής φροντίδας», ανέφερε δήλωση του Παρατηρητηρίου.

Ο επικεφαλής της Οργάνωσης, Ραμί Αμπντουλραχμάν, δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός υπολογίστηκε αθροίζοντας τον αριθμό των θανάτων που προέκυψε από διάφορες πηγές στις φυλακές της Συρίας και στα σώματα ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 20.000 έχουν περάσει στη φυλακή Σεντνάγια, κοντά στη Δαμασκό. Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον θάνατο 14.456 ανθρώπων, από τους οποίους οι 110 ήταν ανήλικοι, από το 2011.

«Γνωρίζουμε ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει πεθάνει υπό κράτηση στη Συρία», δήλωσε ο Ναντίμ Ουρί, υποδιευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Ο μόνος τρόπος για να εξακριβωθούν αυτοί οι αριθμοί είναι να επιτραπεί σε ανεξάρτητους παρατηρητές η πρόσβαση στα κέντρα κράτησης», πρόσθεσε μιλώντας στο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι και οι ερευνητές του ΟΗΕ είχαν αναφέρει τον Φεβρουάριο ότι οι καταγγελλόμενοι θάνατοι κρατουμένων στη Συρία ισοδυναμούν με κρατική «πολιτική εξόντωσης», ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.