Ο Σαντίκ Καν νέος Δήμαρχος του Λονδίνου, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα

Τον υποψήφιο του Εργατικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας και πρώην υπουργό Σαντίκ Καν (Sadiq Khan) , “δείχνουν” τα αποτελέσματα των εκλογών για την Δημαρχία του Λονδίνου.

Τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη ωστόσο βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι ο Καν συγκεντρώνει (πρώτη προτίμηση ψήφου) ποσοστό 44% ενώ με 35% ακολουθεί ο υποψήφιος των Συντηρητικών, Ζακ Γκόλντσμιθ. Στις εκλογές συμμετείχε το 45,6% των εγγεγραμμένων, μια σημαντική αύξηση 7,6% σε σχέση με τις εκλογές του 2012.

Ο 45χρονος Καν, είναι γιος οδηγού λεωφορείου, που εγκατέλειψε το Πακιστάν το 1940 για μια καλύτερη ζωή στη Βρετανία. Σπούδασε νομικά σε πανεπιστήμιο του Βόρειου Λονδίνου και δούλεψε ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναλαμβάνοντας υποθέσεις κατά φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας.

Το 2005 ο Σαντίκ Χαν εξελέγη βουλευτής με του εργατικούς στο Τούτινγκ και έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος υπουργός στη Βρετανία.

Πριν από τις εκλογές, είχε δηλώσει το όραμα που έχει για την πόλη του: «θέλω όλοι οι Λονδρέζοι να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες που μας δίνει αυτή η πόλη. Ένα ανεκτό οικονομικά σπίτι, μια δουλειά υψηλής εξειδίκευσης με αξιοπρεπή αμοιβή, ένα προσιτό και σύγχρονο σύστημα μεταφορών και ένα ασφαλές, καθαρό και υγιεινό περιβάλλον».

Στο αντίπαλο “στρατόπεδο” ήδη έχει αρχίσει να επικρατεί γκρίνια καθώς στο κόμμα των Συντηρητικών ακούγεται κάτι περί “λανθασμένης επιλογής υποψηφίου” εννοώντας φυσικά τον Ζακ Γκόλντσμιθ: Τον γιο ενός πάμπλουτου τραπεζίτη και Βρετανού αριστοκράτη, ο οποίος μάλιστα συνέδεσε τους Εργατικούς και τον υποψήφιο τους με την τρομοκρατία, κάτι που όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, λειτούργησε εναντίον του.