Η Κομισιόν προτείνει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους

Την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας την Άγκυρα να τηρήσει την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων που της έχουν ζητηθεί.

Εξάλλου το “πράσινο φως” για την κατάργηση της βίζας, γνωστοποίησε μέσω twitter η επίτροπος Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία διευκρίνισε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο, αντί για τον Οκτώβριο που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός.

Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στην εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει μία σημαντική προϋπόθεση για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, που είναι η κατάργηση της βίζας για τους Ελληνοκύπριους πολίτες που ταξιδεύουν στην Τουρκία. Ωστόσο, η Άγκυρα καλείται να εκπληρώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία, η προστασία προσωπικών δεδομένων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, κ.ά.

Παράλληλα, η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη, προτάσεις για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου και να προτείνει την επιμήκυνση αναλογικών συνοριακών ελέγχων κατά ένα εξάμηνο σε πέντε χώρες της Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή αναμένεται να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.