Τουλάχιστον εννιά οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιαπωνία

Σε τουλάχιστον εννέα νεκρούς και πάνω από 800 τραυματίες έχει φτάσει ο απολογισμός από τον σεισμό των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη νότια Ιαπωνία. Λίγες ώρες μετά την τρομερή σεισμική δόνηση οι ζημιές σε κτίρια και δρόμους, κυρίως στην πόλη Μασίκι, είναι σημαντικές. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς.

Βαρύτερο ήταν το πλήγμα στην επαρχία Κουμαμότο, στο νησί Κιούσου, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα, να ανακοινώνει πως έχουν κινητοποιηθεί 350 στρατιώτες ώστε να βοηθήσουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο,  πάνω από 400 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. Τα μέσα ενημέρωσης, σημείωσαν πως περίπου 44.000 άτομα έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους ενώ πάνω από 100 μετασεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από τον αρχικό σεισμό, ο οποίος έγινε λίγο πριν τις 9:30 μ.μ. τοπικής ώρας.

3

«Θα κάνουμε τα πάντα δυνατά και θα συνεχίσουμε με τις επιχειρήσεις διάσωσης και ανεύρεσης θυμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας», είπε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε στους δημοσιογράφους.

Πλάνα της δημόσιας τηλεόρασης έδειχναν πυροσβέστες να μάχονται μια φωτιά σε κτίριο στο Μασίκι, μια κωμόπολη 34.000 ατόμων κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ενώ οι κάτοικοι τυλιγμένοι σε κουβέρτες, είχαν συγκεντρωθεί σε χώρους πάρκινγκ και άλλους ανοιχτούς χώρους από φόβο περισσότερων καταρρεύσεων κτιρίων. Περίπου 16.500 σπίτια μέσα και γύρω από την κωμόπολη δεν είχαν ηλεκτρικό, σύμφωνα με την εταιρεία ηλεκτροδότησης.

Η δημόσια τηλεόραση έκανε επίσης λόγο για τρεις πυρκαγιές και έναν εκτροχιασμό ταχείας αμαξοστοιχίας στο Σινκάνσεν. Το τρένο δεν μετέφερε επιβάτες, όμως, όλα τα δρομολόγια διακόπηκαν, προκειμένου να επιθεωρηθούν οι γραμμές, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα στην Ιαπωνία όταν σημειώνονται ισχυροί σεισμοί.

Η εταιρεία Kyushu Electric Power, που διαχειρίζεται τις πυρηνικές μονάδες της επαρχίας, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Σεντάι, όπου βρίσκονται οι δύο εν λειτουργία πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ιαπωνίας. “Εξετάζουμε αν η δόνηση είχε κάποια επίπτωση στον σταθμό, όμως προς το παρόν λειτουργεί κανονικά”, ανέφερε ένας υπεύθυνος της εταιρείας.

Δεν αναφέρθηκαν επίσης ζημιές ή προβλήματα στους άλλους πυρηνικούς σταθμούς της περιοχής, όπως εκείνους του Εχίμε και του Γκενκάι, ενώ η αρχή που επιβλέπει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν ανωμαλίες σε κανέναν από τους αντιδραστήρες στη μεγάλη νήσο Κιούσου και το γειτονικό Σικόκου.

Δεν υπήρξαν διακοπές στις λειτουργίες της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ενώ εργοστάσιο μοτοσικλετών της Honda, ηλεκτρισμού Mitsubishi Electric και λάστιχων αυτοκινήτων Bridgestone ανέστειλαν τη λειτουργία μονάδων τους στην πληγείσες περιοχές για προληπτικούς λόγους.