Σοβαρά επεισόδια στα Σκόπια: Διαδηλωτές έσπασαν γραφείο του Ιβάνοφ

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ στα Σκόπια. Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που διαδήλωσαν κατά της απόφασης του προέδρου της χώρας να απαλλάξει πολιτικούς και συνεργάτες τους ποιυ εμπλέκονται σε σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Δώδεκα διαδηλωτές πρσήχθησαν ενώ τραυματίστηκαν και τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη διαδήλωση.

Μερικές χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν στο κέντρο των Σκοπίων και κατέστρεψαν ένα από τα γραφεία που χρησιμοποιεί περιστασιακά ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ενώ έσπασαν και παράθυρα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον σχηματισμό μίας νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης στη χώρα και την αναβολή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζονται για τις 5 Ιουνίου, στις οποίες η αντιπολίτευση ανέφερε ότι δεν θα συμμετάσχει.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν κάθε βράδυ στο κέντρο των Σκοπίων, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Παράλληλα με την διαδήλωση υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο των Σκοπίων και διαδήλωση μερικών χιλιάδων υποστηρικτών της κυβέρνησης που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ. Η αστυνομία στα Σκόπια είχε λάβει αυστηρά μέτρα για να μην έρθουν αντιμέτωποι οι διαδηλωτές των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Η κατάσταση στα Σκόπια είναι τεταμένη από το Μάρτιο, όταν το συνταγματικό δικαστήριο της ΠΓΔΜ επέτρεψε στον πρόεδρο της χώρας να δώσει χάρη σε πολιτικούς που κατηγορούνται για εκλογική νοθεία. Από τότε μέχρι σήμερα οι διαδηλώσεις εναντίον του Ιβάνοφ είναι συχνό φαινόμενο στην πόλη των Σκοπίων, ενώ πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωπες ομάδες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση με αντιφρονούντες με αποτέλεσμα να υπάρχουν βίαια επεισόδια και πολλές συλλήψεις από την αστυνομία.