Φόβοι ότι δεκάδες Γερμανοί στρατιώτες πολεμούν στο πλευρό του ISIS

Τουλάχιστον 29 Γερμανοί στρατιώτες εικάζεται ότι ταξίδεψαν σε Συρία ή Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με την γερμανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το γερμανικό υπουργείο Αμύνης ετοιμάζει σχέδιο νόμου που θα αποτρέπει τη στρατολόγηση εξτρεμιστών στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας (Bundeswehr), καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι ενδέχεται να επιδιώξουν να υπηρετήσουν άνθρωποι με στόχο να εκπαιδευτούν στη χρήση όπλων ώστε στη συνέχεια να γίνουν τζιχαντιστές.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη γερμανική βουλή αργότερα τον Απρίλιο, και θα προβλέπει ελέγχους σχετικά με το παρελθόν των επίδοξων στρατιωτών.

Επισημαίνεται πως οι νεοσύλλεκτοι δεν υποβάλλονται σε ελέγχους, εκτός από εκείνους που πρόκειται να εργαστούν με ευαίσθητα, απόρρητα έγγραφα.

Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η γερμανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών διενεργεί έρευνα για 65 εν ενεργεία στρατιώτες με «εξτρεμιστικές τάσεις».

Άλλωστε, από το 2007 ο στρατός έχει προχωρήσει στην απόλυση 22 στρατιωτών, οι οποίοι αποδείχθηκαν «εξτρεμιστές», ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα The Local ο αριθμός των ακραίων ενδέχεται να έχει αυξηθεί κατά τέσσερις φορές από την πρώτη έκθεση του γερμανικού στρατού.

«Όπως κάθε στρατός, η Bundeswehr μπορεί να προσελκύσει εξτρεμιστές που αναζητούν εκπαίδευση στα όπλα», δήλωσε ο Χανς-Πέτερ Μπάρτελς, κοινοβουλευτικός επίτροπος για τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο Μπάρτελς πρόσθεσε, μάλιστα, πως οι εξτρεμιστές στον γερμανικό στρατό αποτελούν «πραγματικό κίνδυνο που χρειάζεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Βέβαια, ο επίτροπος δήλωσε άγνοια σχετικά με τις προσπάθειες των τρομοκρατών να ενταχθούν στο γερμανικό στρατό.