Ιστορική επίσκεψη Κέρι στο μουσείο πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα

Το μουσείο του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα, επισκέφτηκε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το 1945. Ο Τζον Κέρι υπογράμμισε την ανάγκη εξάλειψης των πυρηνικών οπλοστασίων και το μήνυμα που αποπνέει η πόλη πως «ο πόλεμος πρέπει πάντα να είναι η ύστατη επιλογή, ποτέ η πρώτη επιλογή». Ο Μπαράκ Ομπάμα φέρεται ακόμη να μην έχει αποφασίσει εάν θα επισκεφθεί το μνημείο.

Η παρουσία αμερικανών αξιωματούχων στη Χιροσίμα παραμένει, επτά δεκαετίες μετά την βόμβα από το αμερικανικό Enola Gay στο ανατολικό θέατρο του Β’ Παγκοσμίου, εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα: Οι πρόεδροι των ΗΠΑ την έχουν αποφύγει όσο είναι στο Λευκό Οίκο και, μέχρι τον Τζον Κέρι, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που είχε επισκεφθεί το μνημείο ήταν ο πρέσβης στο Τόκιο.

«Ο καθένας στον κόσμο πρέπει να δει και να νιώσει τη δύναμη αυτού του μνημείου» έγραψε ο Κέρι στο βιβλίο επισκεπτών και πρόσθεσε ότι «είναι μία ισχυρή, σκληρή, τρανή υπενθύμιση όχι μόνο της υποχρέωσής μας να εξαλείψουμε την απειλή από τα πυρηνικά όπλα, αλλά να επανεπιβεβαιώσουμε τις προσπάθειές μας να αποφύγουμε τον ίδιο τον πόλεμο».

Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ πραγματοποιείται στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ομάδας G7. Εκτός του Τζον Κέρι, στη διάσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί των Εξωτερικών της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, αλλά και της Ιαπωνίας.