Αιχμές Ερντογάν για την στάση της Ευρώπης απέναντι στους τζιχαντιστές

Αιχμηρές δηλώσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας εκ μέρους της Ευρώπης, έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στις ΗΠΑ, για μια σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια.

«Ούτε η Ολλανδία, ούτε το Βέλγιο φαίνεται να έχουν καταλάβει τι αντιπροσωπεύουν οι τζιχαντιστές», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στο CNN.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυτικές χώρες δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Τουρκίας στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών.

«Καλέσαμε να υιοθετηθεί μια κοινή θέση εναντίον της τρομοκρατίας, και πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν έδωσαν σε αυτή την έκκληση τη σημασία που της αξίζει», εξήγησε ο Τούρκος Πρόεδρος, τονίζοντας ότι οι δυτικές χώρες των αγνόησαν: «Δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες μας στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών».

Ο λόγος που η Τουρκία επικρίνει το Βέλγιο, είναι ότι η χώρα δεν έλαβε υπόψιν της τις πληροφορίες για τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί, έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από την Άγκυρα να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η Τουρκία φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές, τους οποίους θεωρεί ορκισμένους εχθρούς της στο εσωτερικό.