"Αόρατος πόλεμος" στην Ευρώπη - Νέος ύποπτος μετά τις συλλήψεις

Με την παγκόσμια κοινότητα να παραμένει σε κατάσταση σοκ έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και το αίσθημα της ανασφάλειας να κυριαρχεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι βελγικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να παγιδεύσουν όσους δράστες παρέμειναν ζωντανοί από την βομβιστική επίθεση της περασμένης Τρίτης ή έχουν άμεση σχέση με τον σχεδιασμό της.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του γραφείου των ομοσπονδιακών εισαγγελέων, κατά τις αστυνομικές έρευνες στο κέντρο καθώς και στα προάστια των Βρυξελλών Σάρμπεκ στο βορρά και Τζέτα στα δυτικά, έχουν πραγματοποιηθεί έξι συλλήψεις υπόπτων για τους οποίους σήμερα αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την απαγγελία κατηγοριών.

Τώρα, τα βελγικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι αρχές συνέλαβαν και τον δεύτερο βομβιστή του μετρό, ο οποίος διακρίνεται στο βίντεο ασφαλείας να στέκεται δίπλα στον Χαλίντ Ελ Μπακράουι ωστόσο η σύλληψη δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα.

Νέες πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας De Morgen, μεταδίδουν ότι ένας νέος ύποπτος αναγνωρίστηκε από τις διωκτικές αρχές, ο οποίος πιθανόν να έπαιξε κάποιον ρόλο στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Η εφημερίδα λέει ότι πρόκειται για τον 28χρονο Σύρο Ναΐμ αλ Χάμεντ, ο οποίος βρίσκεται στην λίστα που κυκλοφόρησε στις υπηρεσίες ασφαλείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών μετά τις επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες μαζί με τους Μοχάμεντ Αμπρίνι, Ναζίμ Λαχράουι και Χάλιντ ελ Μπακράουι.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Χάμεντ είναι επίσης ύποπτος για ανάμειξη στις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Δούλευαν στο αεροδρόμιο τα αδέλφια βομβιστές

Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως ώρα με την ώρα, πάντως, δείχνουν ότι οι τρομοκράτες των Βρυξελλών χτύπησαν ενός καλά οργανωμένο σχεδίου και σχεδίαζαν την επίθεσή τους εδώ και πολύ καιρό, εξετάζοντας διάφορες εναλλακτικές.

Ενδεικτικό του σχεδιασμού τους αλλά και του πώς κατάφερναν να αποκτούν πληροφόρηση εκ των έσω είναι το γεγονός ότι, όπως αποκάλυψε ο θείος των αδελφών βομβιστών, Ιμπραήμ και Χαλίντ Ελ Μπακράουι είχαν πιάσει δουλειά ως καθαριστές στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Με αυτόν τον τρόπο έμαθαν για τα κενά ασφαλείας που υπήρχαν αλλά και ερεύνησαν και κατόπιν σχεδίασαν το πώς μπορούν να ξεφεύγουν από τους ελέγχους.

«Δούλευαν ως καθαριστές στο αεροδρόμιο και ένα εστιατόριο. Δεν τελείωσαν το σχολείο. Καθάριζαν το αεροδρόμιο τους καλοκαιρινούς μήνες» είπε ο θείος των Ελ Μπακράουι στη Daily Mail. Τα δυο αδέλφια ουσιαστικά δούλευαν σε εταιρεία καθαρισμού που είχε σύμβαση με το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Η διοίκηση του αεροδρομίου, πάντως, δεν επιβεβαιώνει ότι δούλευαν εκεί οι τρομοκράτες.

Παρ’ όλο που η εξάρθρωση της “φονικής παρέας” θα θεωρείτο ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής τρέλας που πολεμά την “άπιστη” Ευρώπη, κάτι τέτοιο μοιάζει πολύ μικρό μπροστά στην πικρή πραγματικότητα που αποκάλυψε ο επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ.

Σύμφωνα με τον Γουέινραϊτ, σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο» υπάρχουν 5.000 ύποπτοι τρομοκράτες. Η δήλωση αυτή, έρχεται δύο 24ωρα μετά το δημοσίευμα του Associated Press ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εκπαιδεύσει 400 «μαχητές» για να επιτεθούν στην Ευρώπη.

«Ανησυχούμε για την έκταση που έχουν πάρει τα ευρήματά μας για ένα πιο εκτεταμένο δίκτυο από ό,τι αρχικά φοβόμασταν» δήλωσε ο Γουέινραϊτ στο ραδιόφωνο του BBC, προσθέτοντας ότι “δεν πρόκειται μόνο για απειλή κατά της Γαλλίας και του Βελγίου αλλά κατά ενός μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών κρατών την ίδια στιγμή. Πρόκειται σίγουρα για τη μεγαλύτερη απειλή που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και μια δεκαετία» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Europol.

Οι βομβιστές στο αεροδρόμιο και το μετρό

Τα δύο αδέλφια που αιματοκύλησαν τις Βρυξέλλες, ήταν γνωστά στις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες πριν τις επιθέσεις, ενώ σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, ο Χαλίντ ελ Μπακράουι και ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι βρίσκονταν σε καταλόγους αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών για παρακολούθηση πριν τις επιθέσεις.

Οι αρχές του Βελγίου κατά την ταυτοποίηση των στοιχείων ανακοίνωσαν ότι ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι ήταν ο βομβιστής στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ο Χαλίντ ελ Μπακράουι εκείνος του υπόγειου σιδηρόδρομου της πόλης, μια “ανάσα” από τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος και πάλι το Παρίσι

Ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, είπε πως οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του “απέτρεψαν μια νέα επίθεση στην Γαλλία που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο”, λίγες ώρες μετά την χθεσινή σύλληψη ενός υπόπτου.

“Το άτομο που ανακρίνεται, Γάλλος υπήκοος, είναι ύποπτο για συμμετοχή σε ανώτατο κλιμάκιο στο σχέδιο αυτό. Ήταν μέλος ενός δικτύου τρομοκρατίας το οποίο σχεδίαζε επίθεση στη Γαλλία”, είπε ο Καζνέβ.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι μετά από τη σύλληψη που έγινε από την αντιτρομοκρατική της Γαλλίας (DGSI), η υπηρεσία πραγματοποίησε έφοδο χθες βράδυ σε κτίριο του προαστίου Άρζαντοιλ, βόρεια του Παρισιού.

“Στο στάδιο αυτό, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν αυτό το σχέδιο με τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες”, πρόσθεσε ο Υπουργός.

Τραγικός απολογισμός

Με την “αόρατη” απειλή του Ισλαμικού Κράτους να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, το Βέλγιο συνεχίζει να μετρά τις πληγές του.

Έπειτα από το απίστευτο μακελειό, την χειρότερη τρομοκρατική επίθεση που έχει δεχθεί η χώρα στην Ιστορία της, τουλάχιστον 31 οικογένειες θρηνούν τους ανθρώπους τους ενώ άλλα περίπου 270 άτομα έχουν τραυματιστεί. Οι οικείοι δεκάδων επιζώντων περνούν στιγμές αγωνίας καθώς βρίσκονται στην εντατική.

Όσο για το Παρίσι, στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου σκοτώθηκαν 130 άτομα σε επιθέσεις του ISIS την ώρα που έπιναν αμέριμνα τον καφέ τους, άλλα παρακολουθούσαν έναν αγώνα και άλλα βρίσκονταν σε συναυλιακό χώρο.