Terror Strikes

Τουλάχιστον 25 οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες – ο μέχρι στιγμής απολογισμός των εκρήξεων που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου των Βρυξελλών, και στη συνέχεια σε σταθμούς Μετρό στο κέντρο της πόλης.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα και επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ κάποιοι αναλυτές αναρωτιούνται αν η επίθεση συνδέεται με τη σύλληψη του δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Salah Abdeslam σε συνοικία των Βρυξελλών την προηγούμενη εβδομάδα. Η βελγική πρωτεύουσα, η καρδιά της Ευρώπης, έχει παραλύσει: αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι στιγμής. Ο τρόμος όμως δεν συνδέεται μόνο με δεδομένα – η φύση του είναι τέτοια που τα δεδομένα απλώς τον ανατροφοδοτούν.

Στην είδηση των εκρήξεων, πιο πολύ από κάθε ίσως άλλη φορά σήμερα το πρωί, ένιωσα ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε έχει πάρει τροχιά επικίνδυνη. Με τρόμαξε η σκέψη αυτή, γιατί είχε ένα χαρακτήρα οριστικό, αναπόφευκτο. “Δεν έχουμε τον έλεγχο, έχουμε χάσει τον έλεγχο”, ήταν η συναισθηματική αντίδρασή μου.

Έχουμε όμως ακόμα τον έλεγχο του εαυτού μας, και των επιλογών μας από εδώ και στο εξής και καλούμαστε ως Ευρωπαίοι να διατηρήσουμε για άλλη μια φορά την ψυχραιμία μας και τον ορθολογισμό μας, να μην υποκύψουμε στον τρόμο, όσο βαθιά τρομαγμένοι κι αν νιώθουμε σήμερα.