Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα

Ιστορική επίσκεψη στην Κούβα πραγματοποιεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, ως επιστέγασμα του διπλωματικού ανοίγματος που ανακοινώθηκε από τον Ομπάμα και τον Πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο τον Δεκέμβριο του 2014. Το Air Force One προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χοζέ Μαρτί της Αβάνας γύρω στις 22:30 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος).

Τον Μπαράκ Ομπάμα υποδέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ, ενώ η επίσημη τελετή υποδοχής του θα γίνει σήμερα όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συναντήσει τον Κουβανό ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο αεροδρόμιο βρίσκονταν επίσης λίγοι αλλά ενθουσιώδεις κάτοικοι, ενώ άλλοι παρακολούθησαν την αυτοκινητοπομπή από μπαλκόνια και αυλές.

ομπαμα-αυτοκινητο

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν φάνηκαν να εκπλήσσονται από την απουσία του Κάστρο από την υποδοχή στο αεροδρόμιο, παρότι είχε προσωπικά υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο τον Σεπτέμβριο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον Ραούλ Κάστρο, αλλά όχι τον αδερφό του Φιντέλ, και θα μιλήσει σε επιχειρηματίες σήμερα. Θα συναντηθεί επίσης ιδιωτικά με διαφωνούντες, θα απευθυνθεί στον κουβανικό λαό ζωντανά από τα κρατικά μέσα και θα παραστεί σε φιλικό παιχνίδι μπέιζμπολ αύριο.

Μετά την άφιξή του στην Κούβα ο Ομπάμα περιόδευσε μαζί με τη σύζυγό του Μισέλ, τη μητέρα της και τις δύο κόρες του Μαλία και Σάσα, στη γειτονιά της εποχής της αποικιοκρατίας και ξεναγήθηκε στον καθεδρικό ναό του 18ου αιώνα από τον καρδινάλιο Χάϊμε Ορτέγκα, ο οποίος έπαιξε ένα ρόλο σε κρυφές συνομιλίες που οδήγησαν στην προσέγγιση πριν από 15 μήνες.

ομπαμα-κορες

ομπαμα2

Η οικογένεια Ομπάμα γευμάτισε στο εστιατόριο Σαν Κριστομπάλ, ιδιοκτησίας ενός Αφρο-Κουβανού, που ανήκει σε σχέδιο επιφυλακτικού ανοίγματος προς την ιδιωτική πρωτοβουλία από τότε που ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε την ηγεσία στον αδερφό του το 2008. Φεύγοντας μια μικρή ομάδα Κουβανών, που περίμενε παρά την τροπική βροχή και τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας, φώναζε “Βίβα Ομπάμα, Βίβα Φιντέλ”.

“Είναι μια ιστορική ευκαιρία να έρθω άμεσα σε επαφή με τον λαό της Κούβας”, είπε ο Ομπάμα στο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ που άνοιξε ξανά πρόσφατα, ενώ είχαν συγκεντρωθεί σε ξενοδοχείο, στην πρώτη στάση του προέδρου από την άφιξή του.

Ένας θεατής φώναξε “Κάτω ο αποκλεισμός”, αναφερόμενος στο αμερικανικό εμπάργκο που ισχύει τα τελευταία 54 χρόνια και είναι η κυριότερη πηγή εκνευρισμού για τους Κουβανούς. Ο Ομπάμα, που απάντησε στην κραυγή σηκώνοντας το δεξί του χέρι, έχει ζητήσει από το κογκρέσο την άρση του αλλά αυτό έχει εμποδιστεί από υψηλά ιστάμενους ρεπουμπλικάνους.

Τονίζοντας το ιδεολογικό χάσμα που συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αβάνας, η αστυνομία της Κούβας, με την υποστήριξη εκατοντάδων διαδηλωτών υπέρ της κυβέρνησης, διέλυσαν την πορεία μιας σημαντικής ομάδας διαφωνούντων, τις Γυναίκες στα Λευκά, συλλαμβάνοντας 50 άτομα λίγες ώρες πριν την άφιξη του Αμερικανού προέδρου. Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που εν ενεργεία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πάτησε στο έδαφος της Κούβας ήταν το 1928, όταν ο Κάλβιν Κούλιτζ έφτασε με πολεμικό πλοίο.