Τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία - Νεκροί οι επιβάτες και το πλήρωμα (upd)

Ήταν περίπου 2:50 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), όταν το Boeing 737 της αεροπορικής εταιρείας Flydubai του Ντουμπάι (Flydubai Flight 981) συνετρίβη κατά την προσγείωση του στο αεροδρόμιο Rostov-on-Don στο Ροστόφ στην νότια Ρωσία.

Από το πλήρωμα και τους επιβαίνοντες δεν γλίτωσε κανείς, ενώ ανάμεσα στους 62 συνολικά νεκρούς είναι και 4 παιδιά.

“Δυστυχώς είναι όλοι νεκροί”, δήλωσε ο Βίκτορ Γιανουτσένκο, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου εκτάκτων αναγκών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε την προγραμματισμένη πτήση από το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προς το Ροστόφ. Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς, όπως επιβεβαιώνει και το πρακτορείο “Sputnik” καθώς όπως ανέφερε δεν εξετάζεται άλλο σενάριο πέραν των καιρικών συνθηκών, κάτι που επισήμανε και ο κυβερνήτης του Ροστόφ, Βασίλι Γκολούμπεφ.

Σήμερα το πρωί έβρεχε καταρρακτωδώς στο Ροστόφ επί του Ντον ενώ προειδοποίηση για ισχυρούς ανέμους είχε εκδοθεί από το τοπικό παράρτημα του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS. Μάλιστα πριν το τραγικό δυστύχημα, δύο πτήσεις που αναμένονταν να προσγειωθούν στο ίδιο αεροδρόμιο άλλαξαν πορεία και μία ακόμη πτήση επέστρεψε πίσω στην Κωνσταντινούπολη, από όπου είχε απογειωθεί.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το αεροπλάνο απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι χθες Παρασκευή στις 20:20 (ώρα Ελλάδας) και το “δυστύχημα σημειώθηκε στο Ροστόφ επί του Ντον γύρω στις 02:50 (του Σαββάτου)”. Λόγω της περιορισμένης ορατότητας, ο πιλότος δεν κατάφερε να προσγειώσει το αεροπλάνο επιτυχώς την πρώτη φορά, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε δεύτερη προσπάθεια η οποία έμελλε να είναι μοιραία για τους 55 επιβάτες και τα 7 άτομα του πληρώματος.

Κατά την δεύτερη προσπάθεια προσγείωσης η ουρά του αεροσκάφους χτύπησε στο έδαφος, με αποτέλεσμα την συντριβή του Boeing. Μέσα σε λίγα λεπτά, το αεροσκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες, αναφέρει το LifeNews.

Φως στα αίτια του δυστυχήματος αναμένεται να ρίξουν να δυο μαύρα κουτιά που έχουν περισυλλέγει. Ωστόσο οι αρχές εξετάζουν δυο σενάρια, το ανθρώπινο λάθος σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες ή το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης.

Το ρωσικό πρακτορείο TACC, αναφέρει ότι ο πιλότος ήταν Κύπριος από τη Λεμεσό και ήταν η πρώτη του προσγείωση στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Σύμφωνα με διεθνή μέσα, στα μέλη του πληρώματος εκτός από τον πιλότο, ήταν δύο Ισπανοί, ένα Ρώσος, ένας από την Κολομβία, ένας Κοζάκος και ένας από τις Σεϊχέλες. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν κάτοικοι του Ροστόφ ενώ ανάμεσά τους ήταν τρεις Ουκρανοί, ένας Ινδός κι ένας Ουζμπέκος.

Τα συλλυπητήριά του υπέβαλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις οικογένειες των θυμάτων και ζήτησε να τους προσφερθεί κάθε βοήθεια από τις αρχές, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Συντετριμμένοι οι συγγενείς των επιβαινόντων έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο του Ροστόφ, μην μπορώντας να πιστέψουν ότι δεν έμεινε ούτε ένας ζωντανός από το δυστύχημα.

Ο Κύπριος Άριστος Σωκράτους ήταν ο πιλότος του αεροσκάφους που συνετρίβη στη Ρωσία, όπως επιβεβαίωσε ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, μιλώντας στο Ραδιόφωνο του ΡΙΚ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρέσβη, ο Άριστος Σωκράτους είχε καταγωγή από τη Λεμεσό και ήταν 38 χρονών. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Πρέσβης της Κύπρου στη Ρωσία, Γιώργος Κασουλίδης, στο ΚΥΠΕ.

Λίγα λεπτά πριν το μοιραίο, ο άτυχος Κύπριος πιλότος επικοινώνησε με τον Πύργο Ελέγχου, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις καιρικές συνθήκες.

Ο διάλογος έχει ως εξής:

Πιλότος: Έχετε ενημέρωση για βελτίωση του καιρού;

Πύργος ελέγχου: Οι άνεμοι στις 2-3-0 μοίρες, ορατότητα στα 6.000 μέτρα και βρέχει

Πιλότος: Μάλιστα. Ευχαριστώ πολύ. Κάποια προειδοποίηση;

Πύργος Ελέγχου: Αρνητικό

Πιλότος: Εσείς βλέπετε να έχουν κοπάσει οι άνεμοι;

Πύργος Ελέγχου: Φαίνεται ότι φυσούν μέτριοι άνεμοι.

Πιλότος: Ευχαριστώ πολύ.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ελέγχθηκαν και βρέθηκαν καθαροί από κατανάλωση αλκοόλ. Πολλοί Ρώσοι σχολιαστές πάντως διερωτώνται γιατί δεν είχε αποφασιστεί το κλείσιμο του αεροδρομίου κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.