Σε συμφωνία κατέληξαν οι «28» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία για την από κοινού διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είπε νωρίτερα σε άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μεταναστευτική κρίση, όπως έκανε γνωστό στο Ρόιτερς διπλωμάτης της ΕΕ, που δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε ότι το meeting των 28 ολοκληρώθηκε, τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υιοθετήθηκαν. Οι 28 συναντώνται με τον Νταβούτογλου για να υιοθετήσουν μια κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας.
Το προσχέδιο της συμφωνίας, πρόκειται να κατατεθεί στο νέο γεύμα εργασίας των ευρωπαίων ηγετών προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το προσχέδιο ορίζεται ότι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάσουν στα ελληνικά νησιά μετά τις 20 Μαρτίου θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μαζικών επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.
Παράλληλα, η Ε.Ε. δέχτηκε να ανοίξει τουλάχιστον ένα κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όχι όμως ένα από τα πέντε τα οποία μπλοκάρει η Κύπρος, με την απειλή ακόμα και της άσκησης βέτο.
Στο αναθεωρημένο προσχέδιο εμπεριέχονται προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:
1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός) , το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας.
2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης “ένας προς έναν” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου.
3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές.
4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.
Σύμφωνα με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο, οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια θα επαναπροωθούνται μετά την Κυριακή και η επανεισδοχή τους θα ξεκινήσει την 4η Απριλίου.
Ωστόσο, στην περίπτωση που ο αριθμός των επιστρεφόντων πλησιάσει αλλά δεν ξεπεράσει τις 72.000, τότε ο μηχανισμός θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Αν ξεπεράσει τις 72.000 τότε ο μηχανισμός θα πρέπει να σταματήσει καθώς οι 72.000 αποτελούν οροφή.