Κλούνεϊ και Αλαμουντίν συζητούν με Σύρους πρόσφυγες (βίντεο)

Τρεις οικογένειες Σύρων προσφύγων συνάντησε το – γνωστό και για τις κοινωνικές του ευαισθησίες – ζεύγος Τζορτζ Κλούνεϊ και Αμάλ Αλαμουντίν.

Ο σταρ του Χόλιγουντ και η γνωστή δικηγόρος άκουσαν τις εμπειρίες των προσφύγων και μοιράστηκαν μαζί τους τις προσωπικές τους ιστορίες, σημειώνοντας ότι και οι ίδιοι κατάγονται από πρόσφυγες, στη συνάντηση που κανόνισε η μη κερδοσκοπική οργάνωση, Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης που ενισχύει τους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία, τον Λίβανο, το Ιράκ, την Τουρκία, τη Σερβία και την Ελλάδα αναρτήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 5 ετών εμπόλεμων συγκρούσεων στη Συρία.

Η συνάντηση καταγράφηκε σε βίντεο το οποίο ξεκινά με την θλιβερή διαπίστωση του Κλούνεϊ για την κατάσταση στη Συρία: «Το σοκαριστικό για εμένα δεν είναι ότι συνέβη, αλλά ότι συνεχίζει να συμβαίνει για πέντε χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο ηθοποιός αφηγήθηκε την προσωπική του ιστορία: «Είμαι ιρλανδικής καταγωγής και πριν από 100 χρόνια οι πρόγονοί μου ήταν πρόσφυγες. Για χρόνια, οι Ιρλανδοί ήταν αντιμέτωποι με απαίσια συμπεριφορά στις ΗΠΑ, αλλά οι Αμερικανοί έμαθαν να μας αποδέχονται. Δεν είμαστε καλοί στο να θυμόμαστε ποιοι είμαστε. Είμαι εδώ για να θυμίσω ποιοι είμαστε: είμαστε εσείς».

Οι αφηγήσεις των προσφύγων ήταν, όπως αναμενόταν πολύ σκληρότερες. Μία γυναίκα τους διηγήθηκε τη στιγμή που βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. «Περίμενα να πεθάνω. Τα παιδιά μου έτρεμαν. Τους είπα ότι το μόνο που ήλπιζα ήταν να πεθάνουμε από τις σφαίρες και να μην μας αποκεφαλίσουν. Αυτό θα ήταν το έλεος του θεού», είπε η γυναίκα από τη Συρία. Ένας άνδρας τους είπε για τη φυλάκισή του και τα βασανιστήρια που υπέστη. Κάποιος ότι ζούσαν μία πραγματική κόλαση.

Η Αμάλ Κλούνεϊ αναφέρθηκε στην οικογενειακή της ιστορία – ως γνωστόν κατάγεται από τον Λίβανο – ενδιαφέρθηκε ωστόσο για τη νέα ζωή των προσφύγων, ρωτώντας τους νεότερους αν συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Βερολίνο. Όταν ένας από αυτούς της απάντησε ότι θέλει να σπουδάσει προγραμματιστής, ο Κλούνεϊ γελώντας του είπε «Μπορείς να με βοηθήσεις με τον υπολογιστή μου!».