"Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για νέα κλιμάκωση στη Συρία"

«Να μετατρέψουμε την απελπισία σε ελπίδα, να κτίσουμε το μονοπάτι για την πολιτική αλλαγή στη Συρία και να δώσουμε στους Σύριους ένα μέλλον που να είναι δικό τους». Με τα λόγια αυτά η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, συνόψισε το ρόλο που έχει να παίξει η ΕΕ στη Συρία, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κα Μογκερίνι υπογράμμισε ότι ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της οπισθοδρόμησης και της εκ νέου κλιμάκωσης της σύγκρουσης οποτεδήποτε. «Η περιφερειακή κατάσταση έχει πολλές εντάσεις, κάθε μέρα έχουμε ανησυχητικά νέα» τόνισε. «Ο ρόλος της ΕΕ είναι να προσπαθήσει να γεφυρώσει τα διάφορα συμφέροντα. Έχουμε πολλούς παίχτες μέσα και έξω από τη Συρία με εντελώς διαφορετικούς στόχους. Τα δικά μας ζωτικά συμφέροντα, τα πολιτικά και της ασφάλειας, είναι να βρούμε ένα κοινό τόπο σε όλα αυτά τα συμφέροντα. Να επιχειρήσουμε βήμα-βήμα, να διευρύνουμε αυτόν τον κοινό τόπο. Έτσι θα επιτραπεί στη διεθνή κοινότητα και στους περιφερειακούς παίκτες, να διευκολύνουν τους Σύριους στο να ζουν μαζί και να μην το καταστήσουν αδύνατο».

Σύμφωνα με την κα Μογκερίνι, είναι πιο σωστό «να μην μιλούμε για εκεχειρία, αλλά για ανακοπή εχθροπραξιών»: «Ακόμα γίνεται πόλεμος» υπογράμμισε, «και αυτό γιατί δεν έχουμε καταφέρει να προωθήσουμε όλα αυτά τα συμφέροντα προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος.