Ο νόμος "Μακρόν" επιχειρεί να δώσει το φιλί της ζωής στη γαλλική οικονομία

Εν μέσω αντιδράσεων στη Γαλλία παρουσιάστηκε  ο «νόμος Μακρόν», που στόχο έχει να τονώσει τη γαλλική οικονομία, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό σε σειρά κλάδων. Εμπνευστής του νόμου ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Συνολικά ο νόμος περιλαμβάνει 107 ρυθμίσεις στις οποίες περιλαμβάνονται το άνοιγμα των καταστημάτων 12 Κυριακές τον χρόνο (από 5 σήμερα) με ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις τουριστικές περιοχές, η απελευθέρωση σειράς κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.), η επιτάχυνση των διαδικασιών επίλυσης εργατικών διαφορών στα δικαστήρια (που αφορούν συνήθως απολύσεις εργαζομένων), η αύξηση του ανταγωνισμού στις διαδρομές των υπεραστικών λεωφορείων και διάφορα μέτρα απλοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών σε διάφορους τομείς.

Με το νόμο αυτό, η Γαλλία επιχειρεί να στείλει μήνυμα στην Κομισιόν ότι υλοποιεί μακρόπνοες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, απαντώντας έτσι στις έντονες επικρίσεις που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. «Με δεδομένη την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται η οικονομία, δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε αυτή την ευκαιρία», τόνισε ο Μακρόν, σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Μ. Βαλς. Η παρουσίαση του νομοσχεδίου συνέπεσε με την είδηση ότι η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας σημείωσε βουτιά 0,8% τον Οκτώβριο και η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,3% το γ’ τρίμηνο του έτους.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και ομάδων που πλήττονται από τον «νόμο Μακρόν», με τους Γάλλους δικηγόρους να κατεβαίνουν στους δρόμους του Παρισιού φορώντας μαύρες τηβέννους.

Πηγή: http://www.action24.gr/