Σύνοδος για "γερά νεύρα": Μπλόκο Τουρκίας - Βέτο Γερμανίας

Κλίμα αστάθειας με αλλαγές, πιέσεις και αναδιπλώσεις της τελευταίας στιγμής, έχει δημιουργηθεί λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η αρχή έγινε με την διαρροή του προσχεδίου συμφωνίας το οποίο είχε γίνει αποδεκτό από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιλούσε ξεκάθαρα για κλείσιμο των συνόρων.

Η νέα ανατροπή, έρχεται τώρα, με την ακύρωση της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου η οποία θα γινόταν μετά το γεύμα μεταξύ του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Όπως ενημέρωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, μετά το γεύμα θα ακολουθήσει η Σύνοδος των 28 ηγετών και μετά το τέλος της θα επιστρέψει ο Α. Νταβούτογλου για το δείπνο. Η συνέντευξη Τύπου, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της σημερινής ημέρας.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι στόχος είναι να παρουσιάσει πρώτα ο Τούρκος Πρωθυπουργός τις θέσεις του, έπειτα να συμφωνήσουν οι 28 σε μια κοινή θέση και να επιστρέψει στο δείπνο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το γεύμα εργασίας μεταξύ των 28 αρχηγών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Τούρκου πρωθυπουργού και έπειτα θα συνεχιστεί η συνεδρίαση με τους 28 ηγέτες της ΕΕ.

Σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων, η Γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετη και όπως αποκαλύπτουν οι τελευταίες πληροφορίες, αυτή την ώρα στο τραπέζι βρίσκεται ένα σχέδιο το οποίο δεν περιλαμβάνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, επισήμανε ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός των αφίξεων από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. «Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα» πρόσθεσε ο Τουσκ. Την ίδια ώρα, το ευρωπαϊκό αίτημα προς την Τουρκία είναι να ενισχύσει τις προσπάθειες εναντίον των διακινητών που μεταφέρουν ανθρώπους στα ανοικτά των ακτών της, με τη βοήθεια πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Εξάλλου, οι “28” θα εξετάσουν τρόπους για να επιστρέψει ο χώρος Σένγκεν σε κανονική λειτουργία και να αρθούν ως τα τέλη του 2016 οι συνοριακοί έλεγχοι που αποφασίσθηκαν μονομερώς στο εσωτερικό της ΕΕ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Τουσκ, το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ρόων» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ’ όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

Ωστόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφή την θέση της, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δεχθεί κάτι τέτοιο.

«Δεν μπορεί να κλείσει τίποτα» είπε ακόμα μια φορά ξεκάθαρα η Καγκελάριος κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια “βιώσιμη λύση” από κοινού με την Τουρκία, πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, στοχεύει σε μια συμφωνία η οποία να πηγαίνει πέρα από τα όσα συμφώνησε ο Ντ. Τουσκ με τον Α. Νταβούτογλου την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία καλείται να δεχθεί την επανεισδοχή όχι μόνο όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, αλλά ενδεχομένως τους μη Σύρους πρόσφυγες ή ακόμα και τους ίδιους τους Σύρους, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία.

Τι ζητούν οι Τούρκοι

Περισσότερα χρήματα από τα 3 δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί να δοθούν στην Τουρκία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων για τους πρόσφυγες.

Πλήρη απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Αγκυρα και Βρυξέλλες βρίσκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης ενός οδικού χάρτη για την απελευθέρωση της βίζας, όμως η Τουρκία απαιτεί πλήρη απελευθέρωση της βίζας για όλους τους Τούρκους και όχι μόνο για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδας, όπως επιθυμεί και προωθεί η ΕΕ.

Επιτάχυνση των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η ενταξιακή διαδικασία έχει κολλήσει εδώ και χρόνια και ο Νταβούτογλου φαίνεται πρόθυμος να αδράξει την ευκαιρία για να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Να επαναληφθούν οι συνομιλίες για την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Η Αγκυρα είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους όρους επανεισδοχής (που επιτρέπει στην ΕΕ να στείλει πίσω στην Τουρκία μετανάστες) που έχουν οριστεί εδώ και ημέρες, αλλά θέλει επίσης νέα συμφωνία για την επανεγκατάσταση (ώστε οι Τούρκοι να μπορούν να στέλνουν πίσω στην ΕΕ πρόσφυγες). Το θέμα της επανεγκατάστασης είχε φύγει από το τραπέζι της συζήτησης με την ΕΕ πριν από λίγο καιρό, ο Νταβούτογλου, όμως, θέλει να επανέλθει τώρα.

Γερμανοί διαπραγματευτές προειδοποίησαν την Τουρκία ότι οι απαιτήσεις της για την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ είναι υπερβολικές. Οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα συμφωνήσουν με κάτι τέτοιο, αναφέρουν ορισμένες πηγές. Αλλά το θέμα της χρηματοδότησης καθώς και η επανεγκατάσταση θα μπορούσαν να συμφωνηθούν σε διμερή βάση, αναφέρουν άλλες πηγές.

Γερμανοί διαπραγματευτές προειδοποίησαν την Τουρκία ότι οι απαιτήσεις της για την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ είναι υπερβολικές. Οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα συμφωνήσουν με κάτι τέτοιο, αναφέρουν ορισμένες πηγές. Αλλά το θέμα της χρηματοδότησης καθώς και η επανεγκατάσταση θα μπορούσαν να συμφωνηθούν σε διμερή βάση, αναφέρουν άλλες πηγές.