"Ψήνεται" συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία για το θέμα του προσφυγικού, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

«Η Ε.Ε. είναι κοντά σε μια σημαντική συμφωνία με την Άγκυρα που θα προβλέπει ότι όλοι οι μη Σύροι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα στην σκλήρυνση της στάσης του μπλοκ απέναντι στις ροές ανθρώπων που καταφθάνουν στα εδάφη του», γράφει το άρθρο.

Μετά τις πολυήμερες διπλωματικές πιέσεις από Βερολίνο και Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, έστειλε σήμα σε κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεις την Πέμπτη, ότι η Άγκυρα θα αποδεχθεί τις επαναπροωθήσεις μη Σύρων και θα κλιμακώσει τις δράσεις κατά των διακινητών.

Αν και η εφαρμογή της συμφωνίας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην μεγάλη κρίση που βιώνει η Ευρώπη εξαιτίας της προσφυγικής ροής.

Δύο διπλωμάτες με γνώση των συζητήσεων της Πέμπτης, ανέφεραν ότι η Τουρκία συμφώνησε επίσης να δέχεται και όλους τους μετανάστες που διασώζονται σε διεθνή ύδατα από το ΝΑΤΟ, κάτι που είχε καθυστερήσει την πρόοδο στην επιχείρηση.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έστειλε αυστηρό μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν θα δέχεται όσους δεν δικαιούνται άσυλο: «Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους δυνητικούς παράνομους οικονομικούς μετανάστες από όπου και αν προέρχεστε: μην έρθετε στην Ευρώπη».

Στην τριμερή συνάντηση στην Άγκυρα συμμετείχαν οι κ. Νταβούτογλου, Τουσκ και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανκ Τίμερμανς. Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά, ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι πιστεύει πως θα είναι σε θέση να «ανακοινώσει την επίτευξη προόδου στην επαναπροώθηση».

«Για πολλούς στην Ευρώπη, η πιο πολλά υποσχόμενη μέθοδος φαίνεται να είναι ένας γρήγορος και εκτεταμένος μηχανισμός επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα» σημείωσε. «Θα παρέλυε το δίκτυα των διακινητών» σημείωσε.