Καταγραφή των προσφύγων ως τις 12 Μαΐου, αλλιώς αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι

Μεθοδική καταγραφή των προσφύγων ως τις 12 Μαΐου, αλλιώς επίκειται η επιβολή αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων.

Αυτό είναι το μήνυμα της Ευρώπης προς την Ελλάδα ως προς την πορεία διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Συγκεκριμένα, “η Ελλάδα θα έχει (προθεσμία) έως τον Μάιο για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα”, ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι “θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στις 12 Μαΐου. Εάν δεν δούμε πρόοδο έως τότε, δεν θα διστάσουμε να δημιουργήσουμε κανόνες ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη”.

Ο αρμόδιος Επίτροπος διευκρίνισε ότι στόχος της ΕΕ ήταν να αρθούν οι συνοριακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της μεταναστευτικής κρίσης στο εσωτερικό της ελεύθερης ζώνης Σένγκεν έως τον Νοέμβριο και ότι αναμένεται εντός του Μαρτίου να παρουσιάσει σχέδια για τη μεταρρύθμιση της συνθήκης του Δουβλίνου ως προς την μόνιμη μετεγκατάσταση των προσφύγων και την πολιτική ασύλου.

“Εξακολουθούμε να τηρούμε τα σχέδια για μια μόνιμη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Θα συνδέεται με τα σχέδια μεταρρύθμισης του Δουβλίνου. Επιπλέον, θα παρουσιάσουμε σχέδια για το πώς μπορούν να εναρμονιστούν καλύτερα οι κανονισμοί ασύλου στην Ευρώπη”, τόνισε.