Συρία: Ρωσο-αμερικανική επιτήρηση της εκεχειρείας

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας αρμόδιας για την επιτήρηση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία ανάμεσα στον στρατό και τις οργανώσεις των ανταρτών, όπως γνωστοποίησε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο Κέρι ανέφερε, μιλώντας σε Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς, πως συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με τα μέτρα επιτήρησης της εφαρμογής της εκεχειρίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στη Συρία.

«Μίλησα το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ και έχουμε μια ομάδα που θα συναντηθεί αύριο ή σύντομα, μια ομάδα επιτήρησης της εκεχειρίας και της παύσης των εχθροπραξιών», διευκρίνισε. «Δεν εγγυώμαι ότι (η κατάπαυση του πυρός) θα εφαρμοστεί απολύτως, αλλά είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Η εναλλακτική είναι ο πόλεμος να επιδεινωθεί, η Συρία να καταστραφεί εντελώς και να γίνει αδύνατο να σταθεί ξανά η χώρα στα πόδια της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει επανειλημμένα ότι η εκεχειρία θα αποτελέσει δοκιμασία της πρόθεσης της Ρωσίας να διαπραγματευθεί το τέλος του πολέμου στη Συρία, στον οποίο αναμετρώνται από το 2011 το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ – συμμάχου της Μόσχας- και διαφόρων οργανώσεων ανταρτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ