Καταγράφηκαν 7.000 νεκροί και 155.000 τραυματίες στη Συρία το 2015

Τραγικός είναι ο απολογισμός για το 2015 στη Συρία, καθώς μόνο στα νοσηλευτικά κέντρα που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα καταγράφηκαν συνολικά 7.000 νεκροί και 155.000 τραυματίες λόγω του πολέμου, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η οργάνωση κάνει λόγο για “ιδιαίτερα ανησυχητικό” απολογισμό καθώς “τα 70 νοσοκομεία και νοσηλευτικά κέντρα εκστρατείας που λαμβάνουν τακτικά βοήθεια από τους MSF αντιπροσωπεύουν μόνον ένα μικρό μέρος των ιατρικών δομών στη Συρία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 30% με 40% των θυμάτων, “το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι οι ζώνες που κατοικούνται από αμάχους αποτελούν διαρκώς τον στόχο αεροπορικών βομβαρδισμών ή άλλου είδους επιθέσεων”, αποκαλύπτουν οι MSF.

Σύμφωνα με την έκθεση, 63 δομές που υποστηρίζονται από τους MSF έχουν δεχθεί 94 αεροπορικά πλήγματα και πυρά ρουκετών, από τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς 12 από τις εγκαταστάσεις αυτές και σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν 81 μέλη του ιατρικού τους προσωπικού.

Την περασμένη Δευτέρα πέντε ιατρικά κέντρα, εκ των οποίων ένα που υποστηρίζεται από τους MSF, έγιναν στόχος πυραύλων, όπως και δύο σχολεία στο Χαλέπι και την Ιντλίμπ, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, όπου έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.