Φονική έκρηξη στην Άγκυρα - 28 νεκροί και 61 τραυματίες (upd)

Τον θάνατο σκόρπισε έκρηξη στο κέντρο της Άγκυρας το βράδυ της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου, με 28 νεκρούς και τουλάχιστον 61 τραυματίες.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην οδό Εσκισεχίρ σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από την τουρκική εθνοσυνέλευση, την προεδρία του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τα αρχηγεία της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής, τη στιγμή που τα οχήματα είχαν σταματήσει σε κόκκινο σηματοδότη.

Στόχος ήταν υπηρεσιακά οχήματα που μετέφεραν αξιωματικούς του στρατού ενώ σύμφωνα με την κυβερνητικό εκπρόσωπο Νουμάν Κουρτουλμούς, η επίθεση ήταν καλά σχεδιασμένη.

Ο τουρκικός στρατός σε ανακοίνωση του χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική ενέργεια, υπογραμμίζοντας πως είχε στόχο στρατιωτικά λεωφορεία στα οποία επέβαινε προσωπικό του στρατού.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανέβαλε την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, λόγω των γεγονότων. Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας ανέφερε πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πίσω από την επίθεση βρίσκεται το PKK.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, καταδίκασε την επίθεση δηλώνοντας: «Η τρομοκρατία επιτέθηκε ύπουλα στην Άγκυρα. Καταδικάζουμε την επίθεση».

Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε τη μετάδοση πληροφοριών σχετικά με την επίθεση, επιτρέποντας μόνο την επίσημη ενημέρωση αναφορικά με το περιστατικό.

Οι περίοικοι κάνουν λόγο για εκκωφαντικό ήχο που έγινε αισθητός ακόμα και σε κοντινές περιοχές, ενώ πλήθος πολιτών εγκατέλειψαν σταθμούς του μετρό.

Την ίδια στιγμή, αναφορές ήθελαν να σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη, πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν.

Στο σημείο έσπευσαν τουλάχιστον 20 ασθενοφόρα ενώ μετά το περιστατικό, έχει σημάνει «συναγερμός» σε όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας και το προσωπικό τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος για περισσότερες επιθέσεις.

Την ίδια ώρα, λέγεται πως οι τρομοκράτες είχαν θέσει στο στόχαστρό τους, δύο λεωφορεία στα οποία επέβαιναν στρατιώτες.