Feudal Europe

Σύμφωνα με έγγραφα τα οποία επικαλείται το Euro2day, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε το φθινόπωρο του 2015 την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αν δεν συνδεθεί το προσφυγικό με την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας κι αν δεν αυξηθούν τα κονδύλια προς αυτήν, θα στείλει χιλιάδες πρόσφυγες σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Είναι ένας θρασύς εκβιαστής στην προκειμένη περίπτωση ο Erdogan ή ένας πολιτικός που προσπαθεί να μεγιστοποιήσει το όφελος που μπορεί να αποσπάσει, προσπαθώντας να απαλλαχθεί από μέρος του τεράστιου βάρους που καλείται να σηκώσει λόγω της προσφυγικής κρίσης;

Η Ευρώπη δεν θέλει να πληρώσει παραπάνω για να λύσει το προσφυγικό, δεν θέλει να ηγηθεί μιας διπλωματικής προσπάθειας που θα ασχοληθεί με της αιτίες του και δεν δέχεται να μοιραστούν οι προσφυγικές ροές ισοβαρώς. Για το έλλειμμα αυτό ηγεσίας δεν ευθύνεται όμως η Γερμανία – η Angela Merkel προσπάθησε να το πάρει πάνω της, αλλά ο ευρωσκεπτικισμός εντός της χώρας της και στην υπόλοιπη Ευρώπη την περιορίζει. Το έλλειμμα ηγεσίας σχετίζεται περισσότερο με την ημιτελή Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Στα εύκολα νιώθουμε όλοι Ευρωπαίοι, στα δύσκολα όμως διαλυόμαστε σε φέουδα με τα δικά τους συμφέροντα το καθένα, τα οποία αρνούνται να εισπράξουν το πολιτικό κόστος του να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό μετωπικά και αρνούνται να αντιληφθούν ότι δίνοντας 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να καλύψεις κάποιες βασικές ανάγκες των προσφύγων στο έδαφός της, οι οποίοι όμως θα συνεχίσουν να αποπειρώνται το ταξίδι για την Ευρώπη. Άλλωστε για 3 δισ. ευρώ ο Erdogan δεν θα κάνει και πολλά για να τους κρατήσει εκεί! Για να αποφύγουν όμως τα φέουδα της Ευρώπης το πολιτικό κόστος του να κάνουν κάτι, αλλά και το πολιτικό κόστος του να φανεί ότι δεν κάνουν τίποτα, είναι έτοιμοι να τα ρίξουν όλα σε έναν χρήσιμο ηλίθιο. Δεν πρέπει αυτός ο χρήσιμος ηλίθιος να είμαστε εμείς.