ΝΑΤΟϊκό "δέος" για την άμυνα του Καλινινγκράντ

Η αποτελεσματικότητα της αμυντικής ενίσχυσης του Καλινινγκράντ, του ρωσικού λιμανιού – θύλακα που βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στην Βαλτική Θάλασσα ανησυχεί το ΝΑΤΟ, όπως προκύπτει από σχετικό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας “Il Giornale” που αναμεταδίδει το Russia Today.

Ως απάντηση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ανατολικά, η Ρωσία επεξεργάστηκε και εφάρμοσε ένα ισχυρό αμυντικό σύστημα στο Καλινινγκράντ, το οποίο είναι ικανό, σε περίπτωση σύγκρουσης, να δημιουργήσει de facto ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που θα περιλαμβάνει ακόμη και το 1/3 του εναέριου χώρου της Πολωνίας!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αμερικανικό Πεντάγωνο παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή από το 2012, αλλά μόνο τις τελευταίες εβδομάδες οι στρατιωτικοί συνειδητοποίησαν το μέγεθος της κλίμακας ανάπτυξης των ρωσικών δυνάμεων.

Αυτή η “ανακάλυψη”, σημειώνει το δημοσίευμα, ανάγκασε τον επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στρατηγό, Φρανκ Γκόρενκ, να κάνει λόγο για “ακραία επικίνδυνη κατάσταση”.

Το Κρεμλίνο ανέπτυξε στο Καλινινγκράντ, τρεις πλήρως εξοπλισμένες ταξιαρχίες από την “ελίτ” του ρωσικού στρατού. Επίσης, κατά πάσα πιθανότητα, σταθμεύουν στην περιοχή, από αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 “Triumph” μέχρι βαλλιστικοί πύραυλοι “Iskander-M”, ένα από τα πλέον επικίνδυνα όπλα που διαθέτει το ρωσικό οπλοστάσιο.

Το σύστημα έχει βεληνεκές 480 χιλιόμετρα και είναι ικανό να ξεπεράσει τα πλέον σύγχρονα αντιβαλλιστικά συστήματα, μεταξύ αυτών και των ΗΠΑ.

Είναι δε ικανό να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας μέσα σε μόλις τέσσερα λεπτά, ενώ ο δεύτερος πύραυλος μπορεί να εκτοξευτεί μέσα σε λιγότερο από 50 δευτερόλεπτα.