Σήμερα τίθεται σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Δανίας το σχέδιο νόμου που επιτρέπει στις αρχές της χώρας να προχωρούν σε κατάσχεση χρημάτων, κοσμημάτων και αντικειμένων αξίας, που φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει μέρος των εξόδων φιλοξενίας όσων προσέρχονται στη χώρα.
Όπως αναφέρει το euronews, μετά από πολλές διαβουλεύσεις, η διάταξη την οποία θα κληθούν να υπερψηφίσουν τα μέλη του κοινοβουλίου επιτρέπει στις αστυνομικές αρχές να κατάσχουν χρήματα, κοσμήματα ή άλλα αντικείμενα αξίας, όταν αυτά ξεπερνούν τις 10.000 κορόνες (1.340 ευρώ).
Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, «θα εξαιρούνται δαχτυλίδια και άλλα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας».
Πολλές είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί εντός και εκτός της χώρας και για τον λόγο αυτό, βρέθηκε την Δευτέρα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η υπουργός μετανάστευσης της χώρας Ινγκερ Στοτζμπεργκ.
«Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο και εύλογο οι αιτούντες άσυλο που φέρνουν μαζί τους τόσα πολλά περιουσιακά στοιχεία να καλύπτουν με ορισμένα από αυτά το κόστος του φαγητού και της φιλοξενίας τους ενώσω είναι σε εξέλιξη αυτή καθεαυτή η διαδικασία χορήγησης ασύλου», εξήγησε η Υπουργός. Όμως οι επικρίσεις ήταν αρκετές.
«Και με ποιον τρόπο θα ξεχωρίσετε τι αποτελεί συναισθηματικής αξίας; Αν κάποιος έχει κάνει ταξίδι τόσων χιλιάδων χιλιομέτρων θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του έχοντας μόνο μια μικρή τσάντα μαζί, δεν αρκεί για να θεωρηθεί το κάθε αντικείμενο εντός αυτής μεγάλης προσωπικής αξίας για αυτόν; Αλλιώς δεν θα τον ενδιέφερε να το έχει μαζί του…», σχολίασε η Σοφία Ιντβελντ, μέλος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.
Όπως είναι φυσιολογικό, το ζήτημα προκαλεί αντιδράσεις και εντός της Δανίας, με διαδηλώσεις να διεξάγονται σχεδόν καθημερινά. Η χώρα αποτέλεσε την περσινή χρονιά προορισμό για 21.300 πρόσφυγες και αναμένει μέσα στο 2016 άλλους 25.000.
Η κυβέρνηση με το νόμο που έχει προτείνει προσπαθεί να απαντήσει στα ολοένα αυξανόμενα ξενοφοβικά κινήματα που αναπτύσσονται, αλλά προκαλεί και σοβαρές εσωκομματικές αντιδράσεις, με αρκετά μέλη του κυβερνώντος κόμματος να παραιτούνται και άλλα να ετοιμάζονται να πράξουν κάτι ανάλογο, αν υιοθετηθεί το νομοσχέδιο..
Χαρακτηριστική η δήλωση της Μπίρτχε Ρον Χορνμπαεκ, που είναι μέλος του κυβερνώντος κόμματος και πρώην υπουργός. Όπως είπε, «όταν κατάσχεις τα κοσμήματα ενός πρόσφυγα, αυτό έχει τεράστιο συμβολικό αντίκτυπο. Ο πρωθυπουργός λέει ότι υπάρχει παρανόηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία παρανόηση. Αρκεί να διαβάσει κανείς το νομοσχέδιο και τι λένε οι υπουργοί. Η σκέψη πολλών οδηγείται στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης».
Η νομοθεσία που έχει ξεκάθαρο στόχο να καταστήσει την Δανία μη ελκυστικό προορισμό για τους πρόσφυγες, προβλέπει και άλλες σημαντικές αλλαγές. Μεταξύ άλλων, αυστηροποιεί τα κριτήρια χορήγησης ασύλου αλλά ελαχιστοποιεί και την πιθανότητα να μείνει κάποιος μετανάστης μόνιμα στην χώρα, ενώ όσοι τα καταφέρουν, θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον τρία χρόνια για να μπορέσουν να φέρουν τις οικογένειές τους.