Συρία: Μπρα ντε φερ ...θυμάτων και επιθέσεων

Τρεις χιλιάδες θύματα, εκ των οποίων λίγοι περισσότεροι από 1.000 είναι πολίτες, αποδίδει στους ρωσικούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν επί συριακού εδάφους με κύριο στόχο τους ισλαμιστές το φθινόπωρο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ουσιαστικά αποτελείται από έναν άνθρωπο, εγκατεστημένο από το 2000 στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που το… Παρατηρητήριο επικαλείται, τα ρωσικά πλήγματα έχουν στερήσει τη ζωή 893 μελών του ISIS, 1.141 ενόπλων του ακραίου ισλαμιστικού Μετώπου αλ Νούσρα και άλλων μετριοπαθέστερων αντιπολιτευόμενων οργανώσεων αλλά και 1.105 αμάχων, εκ των οποίων οι 238 είναι παιδιά και οι 137 γυναίκες. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται που ακριβώς καταγράφονται αυτά τα θύματα.

Την ίδια ώρα, εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για το ποιος είναι και ποιος όχι «τρομοκρατική» οργάνωση στη Συρία, προϋπόθεση που έχει τεθεί για να προχωρήσει η εφαρμογή του πλαισίου πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ κυρίως των μεγάλων δυνάμεων, ΗΠΑ – Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης, ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας Μάικλ Φάλον, επανήλθε την Τετάρτη στην έκφραση της βαθύτατης ενόχλησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε δυνάμεις της, κατά τη Βρετανία, μετριοπαθούς κοσμικής και ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι έχει έρθει η ώρα οι δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν τις πρόσφατες ήττες που έχει υποστεί το Ισλαμικό Κράτος. Η Μόσχα έχει επανειλημμένως διαψεύσει τις κατηγορίες αυτές.

«Με έχουν ενοχλήσει εξαιρετικά οι ρωσικοί βομβαρδισμοί», δήλωσε ο κ. Φάλον, ενόψει συνόδου στο Παρίσι των υπουργών Άμυνας ορισμένων από τις χώρες που μετέχουν στον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που πολεμά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, με στόχο να γίνει αποτίμηση των προσπαθειών που καταβάλλουν οι δυνάμεις τους στη Συρία και στο Ιράκ. «Εξακολουθεί να αυξάνεται το σύνολο των απωλειών. Έχουμε υπολογισμούς για αρκετές εκατοντάδες αμάχους που έχουν σκοτωθεί με τη χρήση μη κατευθυνόμενων πυρομαχικών σε περιοχές με αμάχους και αντιπολιτευόμενες ομάδες που πολεμούν τον Άσαντ», πρόσθεσε.

«Αυτό με λυπεί. Η υποστήριξη του καθεστώτος του Άσαντ παρατείνει απλώς την αγωνία. Αντιθέτως, η Ρωσία θα έπρεπε να χρησιμοποιεί την επιρροή της για να καταστήσει σαφές ότι ο Άσαντ δεν έχει μέλλον στη Συρία», σημείωσε.