Μπουρκίνα Φάσο: Λήξη ομηρίας για 126 - Τουλάχιστον 30 νεκροί, 33 τραυματίες

Στην απελευθέρωση 126 ομήρων οδήγησε η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στο ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου στην Μπουρκίνα Φάσο, όπου το βράδυ της Παρασκευής εξαπέλυσαν επίθεση ένοπλοι φερόμενοι ισλαμιστές. Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της αφρικανικής χώρας ενώ αμερικανικές και γαλλικές ειδικές δυνάμεις συνέδραμαν τις αρχές της χώρας στις προσπάθειες ανάκτησης του ελέγχου του πολυτελούς ξενοδοχείου Splendid.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σιμόν Κομπαορέ ανακοίνωσε ότι συνολικά 126 άνθρωποι, από τους οποίους 33 τραυματίες, απελευθερώθηκαν και ότι τρεις δράστες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας.
Οι δράστες, δύο αφρικανοί και ένας άραβας, παρίσταναν τους ένοικους του συγκεκριμένου ξενοδοχείου. Όπως είπε αμερικανικές και γαλλικές ειδικές δυνάμεις συνέδραμαν τις αρχές της χώρας στις προσπάθειες ανάκτησης του ελέγχου του πολυτελούς ξενοδοχείου Splendid. Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι η επιχείρηση συνεχίζεται σε παρακείμενο ξενοδοχείο, χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που βγήκαν σώοι είναι ο Υπουργός Εργασίας Κλεμάν Σαγουαντόγκο ο οποίος βρισκόταν στο ξενοδοχείο τη στιγμή της επίθεσης. Ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς.

Η εισβολή των ενόπλων έγινε αργά το βράδυ της Παρασκευής.  Οι ένοπλοι εισέβαλαν και στο κοντινό εστιατόριο – καφετέρια Cappuccino, απέναντι από το ξενοδοχείο.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας  ότι γαλλικές δυνάμεις παρέχουν την υποστήριξή τους στις δυνάμεις της χώρας.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMΙ), η οποία την απέδωσε στην επίσης τζιχαντιστική οργάνωση Αλ-Μουραμπιτούν του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, συμμάχου της AQMΙ, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία SITE που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες.