Κόντρα Ρέντσι - Βρυξελλών: «Τέλειωσε» ο έλεγχος δια τηλεχειριστηρίου

«Η Ιταλία αξίζει σεβασμό» απάντησε με νόημα ο Πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι στις «παρατηρήσεις» του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ συμπληρώνοντας μάλιστα ειρωνικά ότι «η εποχή κατά την οποία οι Βρυξέλλες έλεγχαν την Ιταλία με τηλεχειριστήριο τελείωσε!».

Όπως επίσης σημείωσε ότι «τελείωσε και η περίοδος κατά την οποία η Ιταλία παρουσιαζόταν στις Βρυξέλλες με το καπέλο του επαίτη στο χέρι». Εκτίμησε, δε, ότι η σύγκρουση με την Κομισιόν δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά της χώρας.

Ο κ. Ρέντσι αναγνώρισε ότι την ευελιξία την εισήγαγαν οι Βρυξέλλες αλλά «μόνο όταν η Ιταλία τη ζήτησε με πολύ επίμονο τρόπο». Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θεωρεί ότι «χρειάζεται μια οικονομική πολιτική η οποία να νοιάζεται λίγο περισσότερο για όσους δεν έχουν δουλειά και λίγο λιγότερο για την λιτότητα και τους αυστηρούς κανόνες του προϋπολογισμού».
Είχαν προηγηθεί σχετικά «σκληρές» δηλώσεις Γιουνκέρ για την Ιταλία. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας ότι «δαιμονοποιεί» την Επιτροπή με κάθε ευκαιρία. Η κόντρα μεταξύ των δύο αντρών ξεκίνησε όταν η Ιταλία «μπλόκαρε» χτες το πακέτο 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
«Τρέφω μεγάλο σεβασμό και αγάπη για τον Ιταλό πρωθυπουργό αλλά έχει την τάση να δαιμονοποιεί και να ασκεί κριτική στην Επιτροπή με κάθε ευκαιρία. Δεν ξέρω γιατί το κάνει αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουνκέρ, και συνέχισε: «…Πραγματικά αισθάνομαι ότι η Ιταλία δεν πρέπει να είναι πάντα έτοιμη να ασκήσει κριτική στην Κομισιόν». «Το κλίμα μεταξύ της Ιταλίας και της υπόλοιπης Ευρώπης δεν είναι και το καλύτερο αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο κ. Γιουνκέρ και αποκάλυψε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ταξιδέψει στη Ρώμη για να προσπαθήσει να λύσει το ζήτημα.

Οι σχέσεις του Ιταλού πρωθυπουργού με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι τεταμένες από τον Δεκέμβριο όταν επιτέθηκε στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Ενοχλημένος με την απόφαση της Γερμανίας να συνεχίσει απρόσκοπτη την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου με την Ρωσία, παρά αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε., ο κ. Ρέντσι απειλεί συχνά με άσκηση βέτο.