«Πράσινο φως» από Δαμασκό για ανθρωπιστική βοήθεια σε πολιορκημένη πόλη

Η συριακή κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει την παροχή βοήθειας σε πόλη που βρίσκεται υπό πολιορκία και η οποία έχει καταληφθεί από τους αντάρτες. Ο ΟΗΕ σημειώνει ότι πρόκειται για το χωριό Μαντάγια και ότι η απόφαση ελήφθη εν μέσω πληροφοριών ότι οι κάτοικοι πεθαίνουν από την πείνα.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε, όπως σημειώνει το tovima.gr, ότι σχεδιάζει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας «μέσα στις επόμενες ημέρες». Οργανώσεις αρωγής σημειώνουν ότι οι συνθήκες στην Μαντάγια «είναι πολύ δύσκολες». Η Μαντάγια πολιορκείται από δυνάμεις του συριακού στρατού.  Το χωριό βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βορειο-δυτικά της Δαμασκού.

Ο ΟΗΕ σημειώνει ότι έχει λάβει αξιόπιστες πληροφορίες που κάνουν λόγο για ανθρώπους που πεθαίνουν από την πείνα και άλλους που εκτελούνται στην προσπάθειά τους να φύγουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 5 Ιανουαρίου ένας 53χρονος πέθανε από την πείνα και η 5μελής οικογένειά του υποσιτίζεται.

Η οργάνωση Save the Children προειδοποίησε ότι «περισσότερα παιδιά θα πεθάνουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, εκτός και εάν επιτραπεί αμέσως να δοθούν τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και άλλα βασικά είδη βοήθειας στη Μαντάγια».

Η κυβέρνηση έδωσε έγκριση στον ΟΗΕ να αποκτήσει πρόσβαση στην Κεφράγια και τη Φόα που βρίσκονται στη βόρεια Συρία, ωστόσο οι περιοχές αυτές πολιορκούνται από δυνάμεις ανταρτών.