Στην Κορσική, δεν υπάρχει θέση για τη βία ή το ρατσισμό

Συνάντηση με τους κατοίκους της συνοικίας «Κήποι του Αυτοκράτορα» στο Αζαξιό της Κορσικής, που συγκλονίσθηκε κατά το τελευταίο διάστημα από βίαια επεισόδια αντιισλαμικού χαρακτήρα πραγματοποίησε το πρωί ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, σε συγκέντρωση που έγινε σε αίθουσα της συγκεκριμένης συνοικίας. Κατά την άφιξή του στο νησί ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι «στην Κορσική, δεν υπάρχει θέση για τη βία ή το ρατσισμό» και εξέφρασε την σιγουριά του ότι «αυτή είναι η θέληση του συνόλου των κατοίκων».

Στο μεταξύ δύο άτομα έχουν ήδη συλληφθεί με τις κατηγορίες του εμπρησμού και της συμμετοχής στο βανδαλισμό μουσουλμανικής αίθουσας προσευχής. Αντίθετα δεν έχουν εντοπισθεί τα άτομα που έστησαν ενέδρα και τραυμάτισαν δύο πυροσβέστες και ακόμη δύο αστυνομικούς. Πάντως ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι «η πολιτεία θα ενεργήσει για να εντοπισθούν και συλληφθούν τα άτομα αυτά, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Δεν υπάρχει κορσικανικό έθνος»

Και ενώ ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να παραμείνει όλη την ημέρα στην Κορσική σε μια προσπάθειά του να κατευνάσει τα πνεύματα, σε πρωινές του δηλώσεις ο Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς κατόρθωσε να ανάψει εκ νέου τα αίματα των αυτονομιστών, οι οποίοι μάλιστα κέρδισαν στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές.

Σε συνέντευξή του ο κ. Βαλς υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κορσικανικό έθνος» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα και μόνο έθνος, το γαλλικό και δεν πρόκειται να επανέλθουμε σε αυτό το θέμα». Τη δήλωση αυτή πάντως, ο αυτονομιστής Περιφερειάρχης Ζιλ Σιμεονί τη χαρακτήρισε ως «προσβολή για την Κορσική, που ήταν ανεξάρτητο κράτος τον 18ο αιώνα, κάτι που η γαλλική ηγεσία προσποιείται να αγνοεί».

Πηγή: DW