Επανεξέταση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Την πιθανότητα να επανεξεταστούν και ενδεχομένως να αναθεωρηθούν μέσα στους ερχόμενους μήνες οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει ευρωπαϊκές και άλλες δυτικές χώρες στη Ρωσία ανέφερε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Σε σημερινές του δηλώσεις ο κ. Ρέντσι τόνισε ότι η Ιταλία διατηρεί σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία έχει πληγεί από τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν (σ.σ. από Ε.Ε. και ΗΠΑ) λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, και προωθεί την έναρξη συνομιλιών προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφορές.

Την περασμένη εβδομάδα μπλοκάρισε αιφνιδίως μια αυτόματη ανανέωση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Ρωσία, λέγοντας ότι το θέμα αυτό απαιτεί περαιτέρω συζήτηση. Ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θα μετάσχει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. κατέστησε σαφές σε συνέντευξή του στο ιταλικό ραδιόφωνο ότι δεν σκοπεύει να εμποδίσει μια ανανέωση για άλλους έξι μήνες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία όπως έχει ήδη συμφωνηθεί.

Ωστόσο επανέλαβε ότι αναμένει μια ολοκληρωμένη συζήτηση του θέματος αυτού το ερχόμενο έτος και υπογράμμισε ότι «είναι σαφές ότι έχουμε την ίδια θέση με ολόκληρη τη διεθνή δυτική κοινότητα αλλά νομίζω ότι αυτό το πακέτο κυρώσεων θα επανεξεταστεί, όχι εντός των επόμενων ωρών, αλλά των επόμενων μηνών». Μάλιστα η ιταλική λέξη που χρησιμοποίησε για το «επανεξεταστεί» θα μπορούσε επίσης να σημαίνει «αναθεωρηθεί» ή «διορθωθεί λεπτομερώς».

Αξίζει αναφερθεί ότι τις κυρώσεις στη Μόσχα επέβαλαν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 και τη μετέπειτα υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι πιθανόν να συζητήσουν το θέμα αυτό αύριο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. και της Ιταλίας έχουν δηλώσει ότι δεν αναμένουν να υπάρξουν προβλήματα στην ανανέωση των κυρώσεων, η ισχύς των οποίων εκπνέει στο τέλος του έτους, για άλλους έξι μήνες.

Ο κ. Ρέντσι πρόσθεσε επίσης ότι η Ιταλία έχει ασκήσει πιέσεις στα δυτικά κράτη να έχουν συνομιλίες με τη Ρωσία και να επιδιώξουν να ξεπεραστούν οι πρόσφατες διαφορές και κατέληξε λέγοντας ότι «εν τέλει η θέση μας ότι πρέπει να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες με τη Ρωσία επικράτησε. Η Αμερική και η Ρωσία μιλούν επιτέλους ξανά τώρα».