Σκληρή κριτική στον Ερντογάν για την εξωτερική του πολιτική ασκεί Τούρκος Πανεπιστημιακός

Έντονη κριτική στην πολιτική Ερντογάν και ΑΚΡ άσκησε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο Σουλεϊμάν Πασά της Κωνσταντινούπολης, Τσενγκίζ Ακτάρ, μιλώντας σε συζήτηση για το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία μετά της εκλογές του Νοεμβρίου. Στην συζήτηση, την οποία οργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Κέντρο Αριστείας Ζαν Μοννέ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο κ. Ακτάρ επεσήμανε ότι το διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές στην Τουρκία ήταν η σταθερότητα.

«Ξέραμε πως οι κυβερνητικοί θα κέρδιζαν στις εκλογές, γιατί οπαδοί άλλων κομμάτων ψήφισαν το ΑΚΡ των Ερντογάν και Νταβούτογλου, πιστεύοντας πως πρόσφερε την καλύτερη ευκαιρία για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα της χώρας», εξήγησε. Ο Τούρκος καθηγητής σημείωσε πως οι ισλαμιστές υποσχέθηκαν στους ψηφοφόρους ότι θα προσφέρουν αγαθά που οι προηγούμενες κοσμικές κυβερνήσεις δεν είχαν καταφέρει να προσφέρουν.

Στον τομέα της οικονομίας, ο ομιλητής τόνισε πως η Τουρκία πάει από το κακό στο χειρότερο, ότι η παραγωγή έχει «στεγνώσει» και ότι ο στρατός δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εσωτερική κατάσταση, «αφού διατήρησε στο ακέραιο όσα προνόμια είχε στο παρελθόν, ενώ το Δικαστικό Σώμα ελέγχεται πλήρως από τους Ισλαμιστές». Στη νομισματική πολιτική, ο κ. Ακταρ τόνισε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και πως όλοι όσοι κατέχουν υψηλές θέσεις στον Τραπεζικό τομέα ανήκουν στο κυβερνών κόμμα.

Στην ακαδημαϊκή κοινότητα, το επίπεδο πέφτει συνέχεια, υποστήριξε. Επίσης , ανέφερε ότι στον χώρο της διπλωματίας οι παλιοί καλοί διπλωμάτες αποχωρούν και αυτοί που τους αντικαθιστούν είναι «τυφλά όργανα» των ισλαμιστών. Ο κ. Ακτάρ χαρακτήρισε «σκέτη καταστροφή» την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ενώ εκτίμησε ότι είναι τεράστιο το πρόβλημα και από την φιλοδοξία του Ερντογάν να γίνει « ένας νέος Πούτιν», να είναι δηλαδή εκτελεστικός Πρόεδρος», είπε.

Για το Κυπριακό ο κ. Ακτάρ, είπε πως στην ουσία είναι η μόνη ελπίδα της Τουρκίας για να ξεφύγει από την παρακμιακή πολιτική της, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Γι’ αυτό και η Άγκυρα θα κάνει ό, τι περνά από το χέρι της για να διευθετηθεί αυτό το πρόβλημα. Θέλει να δείξει νέα δυναμική, με το άνοιγμα ορισμένων κεφαλαίων, αλλά αυτή η δυναμική αποδείχνει και την αδυναμία της Τουρκίας στη διεθνή σκακιέρα», κατέληξε.

Ο καθηγητής Μιχάλης Ατταλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Αριστείας Ζαν Μονέ και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και έπειτα, μίλησε για τα προβλήματα της Τουρκίας με τους γείτονες της, για τον τρόπο που χειρίζεται το μεταναστευτικό πρόβλημα και για το Κουρδικό.

«Υπάρχουν όμως και μερικά παράδοξα» υπέδειξε, αναφέροντας πως το ΑΚΡ συμπεριφέρεται όπως οι Χριστιανοδημοκράτες της ΕΕ. Τόνισε πως η Τουρκία είναι πολύτιμη για την ΕΕ, ενώ εξέφρασε την απορία του που το Κυπριακό δεν αναφέρεται στην ατζέντα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο ομιλητής στάθηκε στις κακές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ «που είναι κρίσιμες και για τις δύο χώρες».

Ανέφερε πως η Τουρκία διέθεσε τώρα τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Γαλλία και τη Γερμανία για επιδρομές ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά επισήμανε όμως πως η Τουρκία, αντί να βομβαρδίζει και αυτή τους ισλαμιστές, στοχεύει τους Κούρδους. Η διένεξη με τους Κούρδους είναι πολύ επικίνδυνη» τόνισε «Βλέπουμε μια ‘Μεσανατολικοποίηση’ του πολιτικού συστήματος στην Τουρκία. Βλέπουμε επίσης μια στροφή της Τουρκίας προς την ΕΕ, ύστερα από την επιδείνωση των σχέσεων της με την Ρωσία. Η ΕΕ θέλει την Τουρκία – δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία – αλλά νομίζω πως η Τουρκία θέλει περισσότερο από ποτέ άλλοτε την ΕΕ», κατέληξε.

Ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, αντιπρόεδρος της Κοινής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας επικέντρωσε την εισήγηση του στο κατά πόσο η Τουρκία προτίθεται να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας πως κατά τις συναντήσεις του με Τούρκους και Ευρωπαίους αξιωματούχους ακούει συνεχώς πως υπάρχει αυτή η βούληση. Ωστόσο, υπογράμμισε, πως ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά να γίνουν , ώστε το κυπριακό να οδηγηθεί σε δημοψηφίσματα. “Νομίζω ότι η Τουρκία βλέπει τώρα πιο καθαρά το όφελος που θα έχει από την επίλυση του Κυπριακού”, σημείωσε.

Στη δική του τοποθέτηση ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, έκανε μια ιστορική αναδρομή για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία σε σχέση με τους Τουρκοκύπριους και σημείωσε πως επί Ταγίπ Ερντογάν α) η προσπάθεια ελέγχου των Τουρκοκυπρίων αυξήθηκε και β) το τουρκικό κεφάλαιο έχει επεκταθεί στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου. Το ΑΚΡ, πρόσθεσε, καθορίζει την οικονομία, την ποιότητα ζωής και τους κανόνες του παιχνιδιού, στα κατεχόμενα και έφερε ως παράδειγμα το θέμα της διαχείρισης του νερού από την Τουρκία, καθώς σύμφωνα με το ΑΚΡ οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν μόνοι τους να το διαχειριστούν.

Το ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή ανέλυσε ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία, έχει χάσει επενδύσεις στη Λιβύη, ενώ και οι σχέσεις με την Αίγυπτο είναι δύσκολες και δεν διαφαίνεται αλλαγή, εφόσον παραμένει η κυβέρνηση Αλ Σισι. Σημείωσε δε ότι η Τουρκία έχει εκτεθεί στη διείσδυση ριζοσπαστικών στοιχείων και μίλησε για βαρύ τίμημα, παρατηρώντας ότι η Συρία ήταν το κόσμημα στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και τώρα έγινε η μεγαλύτερη αποτυχία του ΑΚΡ. Τέλος, ο κ. Ντόκος είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος πως υπήρξε μια πραγματική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.