Εξαγγελία Πούτιν για νέο αγωγό αερίου

Τη λήξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ανακοίνωσε χθες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας την ΕΕ και τη Βουλγαρία για το «πάγωμα» των εργασιών.

Σε μία κίνηση, μάλιστα, ξεπεράσματος του South Stream, ο Πούτιν κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αγκυρα και στο νέο παλάτι του Ερντογάν ανακοίνωσε την υπογραφή εμπορικών και κυρίως ενεργειακών συμφωνιών με την Τουρκία, που προβλέπουν την κατασκευή νέου γιγαντιαίου αγωγού, ο οποίος θα περνάει από τη γείτονα και θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου θα κατασκευαστεί διαμετακομιστικός κόμβος για να διοχετευτεί το ρωσικό φυσικό αέριο στη Νότια Ευρώπη.

Ο νέος αγωγός χωρητικότητας 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων θα διασχίζει μεν τη Μαύρη θάλασσα, αλλά θα αποφεύγει την Ουκρανία και τη Βουλγαρία και θα φτάνει μέσω Τουρκίας στα σύνορα με την Ελλάδα.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στις δηλώσεις του ο Βλαντιμίρ Πούτιν: «Πιστεύουμε ότι η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν αντιπαραγωγική. Στην πραγματικότητα η Κομισιόν όχι μόνο δεν βοήθησε στην κατασκευή του South Stream, αλλά έβαλε και εμπόδια στην ολοκλήρωσή του. Λοιπόν, εάν η Ευρώπη δεν θέλει την ολοκλήρωσή του, δεν θα ολοκληρωθεί. Το ρωσικό φυσικό αέριο θα κατευθυνθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου και αυτό θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με την επιτάχυνση των πρότζεκτ για υγροποιημένο φυσικό αέριο. Θα προωθήσουμε άλλες αγορές και η Ευρώπη δεν θα λάβει αυτήν την ποσότητα αερίου, τουλάχιστον όχι από τη Ρωσία».

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64102259