Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS με ελπίδες για το τέλος της μάστιγας

Η UNAIDS πιστεύει ότι έως το 2030 o θανατηφόρος ιός θα αποτελεί παρελθόν

Από το 1988 και μετά από απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS η 1η Δεκεμβρίου.

Το AIDS είναι μια ασθένεια που απασχολεί έντονα τους επιστήμονες, καθώς καθίσταται αδύνατη ακόμα και σήμερα η θεραπεία της. Από το 1981 όπου και ανακαλύφθηκε από τον Luc Montagnier και τους συνεργάτες του στο ινστιτούτο Pasteur η ασθένεια έχει προκαλέσει το θάνατο σε 39 εκατομμύρια ανθρώπους σ’ολόκληρο τον κόσμο ενώ 78 εκατομμύρια είναι φορείς του ιού HIV. Αισιόδοξο αποτελεί το μηνύμα για την αντιμετώπιση του ιού απο την UNAIDS, την υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, που τονίζει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2013, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Τα νέα κρούσματα, επίσης, παρουσιάζουν μείωση για μία ακόμη χρονιά (2,1 εκατομμύρια το 2013), όπως και στα παιδιά (240.000 το 2013).

Στην Ελλάδα, μετά τη μεγάλη επιδημία στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) την περίοδο 2011-2013, παρατηρείται μείωση των περιστατικών HIV λοίμωξης το πρώτο δεκάμηνο του 2014, τόσο συνολικά, όσο και ειδικά στην ομάδα των XEN. Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται και πάλι στη σεξουαλική επαφή, κυρίως σε αυτή μεταξύ ανδρών.

Τα περιστατικά HIV λοίμωξης, που έχουν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), παρουσιάζουν πτωτική τάση το πρώτο δεκάμηνο του 2014, συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους την τριετία 2011-2013.  

Εφόσον όμως μέχρι σήμερα η ιατρική δεν έχει φτάσει σε σημείο πλήρης αντιμετώπισης του ιού, η καλύτερη άμυνα είναι η πρόληψη. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, την κοινή χρήση συριγγών, βελονών ή άλλων εργαλείων απαραίτητα για την χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ή ακόμα και από την μητέρα στο παιδί κατά την διάρκεια της κύησης. Δεν είναι δυνατόν να μεταδοθεί πότε από κοινωνικές επαφές, όπως για παράδειγμα η χειραψία, το αγκάλιασμα ή το φιλί. Όπως επίσης, στο χώρο της δουλειάς, στα θέατρα, στα στάδια, στα σχολεία ή στα γραφεία, μέρη που δηλαδή συναθροίζονται πολλοί άνθρωποι. Ακόμα, δεν μεταδίδεται μέσω του νερού, στις πισίνες ή στην θάλασσα, ή μέσω του ιδρώτα και του σάλιου. Πολλοί πιστεύουν ότι τα κουνούπια ή τα έντομα γενικότερα μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στους οργανισμούς, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Μύθο, επίσης, αποτελεί και η αντίληψη ότι η κοινή χρήση κάποιων αντικειμένων μπορεί να μας μολύνει, όπως τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα και τα σκεπάσματα. Συνεπώς είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε την ανεπιθύμητη λοίμωξη, αρκεί να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην
Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS : 210 – 72.22.222 ή να στείλετε
Email: aidshelpline@keelpno.gr