DW: Oι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε νομοσχέδιο που εμποδίζει την είσοδο προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ στις ΗΠΑ. Σκληρή στάση αναμένεται να τηρήσει και η Γερουσία. Ο Ομπάμα απειλεί με βέτο. Τα σχέδια του Λευκού Οίκου και του Προέδρου Ομπάμα για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης 10.000 προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ στις ΗΠΑ μέχρι το 2016 βρίσκονται στον αέρα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, το ένα εκ των δύο νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ, υπερψήφισε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την αυστηροποίηση των ελέγχων σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Το νομοσχέδιο πέρασε με 289 έναντι 137 ψήφων, ενώ δεκάδες ήταν οι αντιπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος που δεν ακολούθησαν τη γραμμή Ομπάμα. Σειρά έχει τώρα η Γερουσία, όπου και εκεί το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ομπάμα, απειλεί να ασκήσει προεδρικό βέτο, σε περίπτωση που και η Γερουσία ψηφίσει θετικά.

Όποιες κι αν είναι οι επόμενες κινήσεις του αμερικανού Προέδρου βάσει των δυνατοτήτων που του δίνει το αμερικανικό Σύνταγμα για παρέμβαση στο νομοθετικό έργο –δεδομένης της αυστηρής διάκρισης των εξουσιών που ισχύει στις ΗΠΑ- το κλίμα είναι ήδη τεταμένο. Τόσο οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στα δύο νομοθετικά σώματα του αμερικανού Κογκρέσου -όπου έχουν την πλειοψηφία- όσο και 26 κυβερνήτες Πολιτειών των ΗΠΑ τάσσονται κατά της παροχής ασύλου σε πρόσφυγες από τη Συρία. «Είναι μια περίοδος που προέχει να είμαστε ασφαλείς παρά να ζητούμε εκ των υστέρων συγγνώμη» ανέφερε στην ομιλία του ο ρεπουμπλικανός Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, επηρεασμένος από τα πρόσφατα γεγονότα στο Παρίσι. «Θεωρούμε σώφρων και υπεύθυνο να αναστείλουμε το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων μέχρις ότου διασφαλίσουμε ότι δεν παρεισφρύουν τρομοκράτες στους αιτούντες άσυλο», δήλωσε ο Πολ Ράιαν χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι και η δήλωση του υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλιακών Μπεν Κάρσον ότι οι «πρόσφυγες μοιάζουν με λυσσασμένα σκυλιά».

Λιγότεροι πρόσφυγες από τη Συρία στις ΗΠΑ

Στην πραγματικότητα βέβαια οι ΗΠΑ έχουν υποδεχθεί από το 2011, δηλαδή από την απαρχή του συριακού εμφυλίου, μόλις 2.000 σύρους πρόσφυγες, την ώρα που η Γερμανία έχει υποδεχθεί 100.000 μόνο μέσα στο 2015. Επίσης οι ΗΠΑ εφαρμόζουν ήδη ένα εξαιρετικά αυστηρό πλέγμα ελέγχων απέναντι στους πρόσφυγες από τη Συρία, όπως είπε στην DW o Τζέιμς Χαθαγουέι, ειδικός σε θέματα μεταναστευτικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Οι άνθρωποι αυτοί περνούν ήδη από ένα πολυεπίπεδο σύστημα ελέγχων, το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ άλλοτε για κανέναν άλλο στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ», ανέφερε ο Χάθαγουέι. Ωστόσο αντίθετη άποψη έχει ο Στίβεν Μπούτσι, ειδικός σε θέματα ασφάλειας από το συντηρητικό κέντρο μελετών Heritage Foundation, ο οποίος εκτιμά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει χώρος για «ημιτελείς διαδικασίες ελέγχου» και «εξαιρέσεις».

Τεστ θρησκευτικών πεποιθήσεων;

Στο μεταξύ βρίσκεται σε εξέλιξη ο προεκλογικός αγώνας για το χρίσμα των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ. Από τη μια πλευρά οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον και Μπέρνι Σάντερς αποδέχονται τους πρόσφυγες. Από την άλλη, δύο ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι, ο Τεντ Κρουζ και ο Τζεμπ Μπους έχουν πει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δέχονται μόνο χριστιανούς και όχι μουσουλμάνους πρόσφυγες. «Δεν πρέπει να επιτρέπουμε την είσοδο σε μουσουλμάνους από χώρες όπου το Iσλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα έχουν τον έλεγχο», ανέφερε ο Τεντ Κρουζ στο CNN. Όταν ρωτήθηκε πώς θα προσδιορίζεται το θρήσκευμα των αιτούντων άσυλο ο ίδιος τάχθηκε υπέρ ενός «τεστ θρησκευτικών πεποιθήσεων», όπου ο καθένας θα μπορεί να αποδεικνύει ότι είναι χριστιανός. Ωστόσο οι αντιδράσεις ήταν έντονες. «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να ακούγονται τέτοιες απόψεις σε ένα κοσμικό κράτος όπως οι ΗΠΑ, που πάντα ήταν καταφύγιο για πρόσφυγες και όσους διώκονταν», δήλωσε σε συνέντευξή στη DW o Αχμέντ Ριχάντ, επικεφαλής του Συμβουλίου Αμερικανοαραβικών Σχέσεων.

Πάντως από την πλευρά του ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο που υπερψηφίσθηκε δεν προβλέπει «τεστ θρησκευτικών πεποιθήσεων» αλλά μόνο προληπτικού τύπου συνεντεύξεις. Τόσο το FBI όσο και το Συμβούλιο Εσωτερικής Ασφάλειας θα πρέπει να παρέχουν στο αμερικανικό Κογκρέσου διευκρινήσεις για κάθε έναν από τους αιτούντες άσυλο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Πηγή: DW