Κατακόρυφη αύξηση των θανάτων από τρομοκρατικά χτυπήματα

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις αυξήθηκε κατά 80% πέρυσι, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, επισημαίνει σήμερα μελέτη του Institute for Economics and Peace (Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σύμφωνα με τον δείκτη της παγκόσμιας τρομοκρατίας, 32.658 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις το 2014. Το 2013, 18.111 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ που έχει τη βάση της στη Νιγηρία και η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχουν προκαλέσει περισσότερους από τους μισούς θανάτους, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία καταγράφει τις επιθέσεις, τους θανάτους και τις ζημιές που προκαλούνται σε 162 χώρες.

Η μελέτη ορίζει την τρομοκρατία ως “την απειλή ή την πραγματική χρήση παράνομης στρατιωτικής βίας και άσκηση βίας από μη κρατικό παράγοντα για την επίτευξη ενός πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού ή θρησκευτικού στόχου μέσω του τρόμου, του εξαναγκασμού ή του εκφοβισμού”.

“Η τρομοκρατία έχει αυξήσει τη δύναμή της σε πρωτοφανή ρυθμό”, δηλώνει ο Στιβ Κιλέλια, εκτελεστικός πρόεδρος του Ινστιτούτου.