Ιρλανδία: Σε ισχύ ο νόμος που επιτρέπει τον γάμο ομοφυλοφίλων

Σε ισχύ τίθεται σήμερα ο νόμος που επιτρέπει τον γάμο των ομοφυλοφίλων στην Ιρλανδία, έξι μήνες μετά το ιστορικό αποτέλεσμα σχετικού δημοψηφίσματος. Στο δημοψήφισμα που έγινε τον Μάιο στην Ιρλανδία, το 62,1% ψήφισε υπέρ του να επιτρέπεται ο γάμος ανάμεσα σε δύο άτομα “χωρίς διάκριση ως προς το φύλο τους”. Είναι η πρώτη φορά που ο γάμος ομοφυλοφίλων νομιμοποιείται με δημοψήφισμα.

Οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό θα αναγνωρίζονται άμεσα στην Ιρλανδία, ενώ και άλλα ομοφυλόφιλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να δηλώσουν την πρόθεσή τους να παντρευτούν. Συνολικά, 2.054 ζευγάρια έχουν ενωθεί από τότε που η Ιρλανδία κατέστησε νόμιμο το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης το 2011, αλλά για να μετατραπεί αυτό σε γάμο απαιτείται νέα τελετή αν καταθέσουν αίτηση μερικές μέρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον ιρλανδικό νόμο, τρεις μήνες πριν από το μυστήριο πρέπει να κατατεθεί στις αρχές μία “πρόθεση για τέλεση γάμου”. Ωστόσο, αυτοί που έχουν ήδη ενωθεί με σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης θα πρέπει να ειδοποιούν πέντε ημέρες νωρίτερα για την πρόθεσή τους να τελέσουν γάμο, όπως προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί.