Ωφέλιμη η μεταναστευτική κρίση για τις χώρες υποδοχής με τα κατάλληλα μέτρα

Την εκτίμηση ότι η προσέλευση των Σύρων στην Ε.Ε. μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για την ευρωπαϊκή οικονομία εξέφρασε διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, απευθύνοντας έκκληση προς τις πλούσιες χώρες να υποδεχθούν περισσότερους μετανάστες.

«Ορισμένες χώρες έχουν συμφωνήσει να υποδεχθούν ένα μεγάλο πλήθος προσφύγων και έχουν κάνει τα πάντα εντός των δυνάμεών τους για να τους προσφέρουν τροφή και στέγη», ανέφερε η Λαγκάρντ, όπως μεταδίδουν το Αθηναϊκό και το Γαλλικό Πρακτορείο, τονίζοντας ωστόσο, ότι ορισμένες χώρες με τις πλέον ανεπτυγμένες οικονομίες, θα όφειλαν να εξετάσουν την υποδοχή περισσότερων προσφύγων.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κατέστησε αναγκαία τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της δυνατότητας της αγοράς εργασίας να «απορροφήσει» τους μετανάστες, μέσω της βελτίωσης της πρόσβασης στην επιμόρφωση και την κατάρτιση.

«Εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, η μεταναστευτική κρίση θα μπορούσε να αποδειχθεί ωφέλιμη για τις χώρες υποδοχής, αυξάνοντας τον ενεργό πληθυσμό τους και τονώνοντας την εγχώρια οικονομία» δήλωσε η Λαγκάρντ.