Η κρυφή σύζυγος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Φαντ

Μία γυναίκα η οποία ισχυρίζεται ότι ήταν η μυστική σύζυγος του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Φαντ, ο οποίος πέθανε το 2005, κέρδισε στη δικαστική διαμάχη. Έτσι, η Τζάνα Χαρμπ θα εισπράξει εκατομμύρια λίρες, προκειμένου να εκπληρωθεί η βασιλική υπόσχεση ότι θα την φροντίζει για το υπόλοιπο της ζωής της. Ο δικαστής αποφάσισε ότι η γεννημένη στην Παλαιστίνη 68χρονη γυναίκα δικαιούται περισσότερα από 15 εκατομμύρια λίρες, αλλά και την αξία δύο ακριβών ιδιοκτησιών στο Λονδίνο.

Η Χαρμπ κατέθεσε στο δικαστήριο ότι είχε παντρευτεί κρυφά με τον βασιλιά το 1968, όταν εκείνη ήταν 19 ετών και εκείνος ήταν ακόμη πρίγκιπας και υπουργός Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας. Ομως, δύο χρόνια αργότερα εξορίστηκε από τη χώρα εξαιτίας των διαφωνιών που είχε η βασιλική οικογένεια για αυτό το γάμο, επειδή εκείνη καταγόταν από χριστιανική οικογένεια. Παρότι αργότερα και οι δύο τους ξαναπαντρεύτηκαν, ο βασιλιάς της είχε υποσχεθεί ότι θα τη φροντίζει για όλη της τη ζωή. Μάλιστα, η ίδια ισχυρίζεται ότι έμεινε έγκυος τρεις φορές αλλά σε όλες τερμάτισε την κύηση μετά από αίτημα του Φαντ «εξαιτίας της ανησυχίας του για την κατακραυγή αν γινόταν γνωστό ότι θα αποκτούσε παιδί με γυναίκα του δικού της υπόβαθρου». Παρόλα αυτά, η σχέση τους συνεχίστηκε και μετά από την ενθρόνισή του, το 1982.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πρίγκιπας Αμπντούλ Αζίζ, γιος άλλης συζύγου του βασιλιά, τη συνάντησε σε ξενοδοχείο στο Λονδίνο στις 20 Ιουνίου του 2003, όταν ο βασιλιάς ήδη ήταν άρρωστος, σε σοβαρή κατάσταση. Εκείνη την ημέρα συμφώνησε να της δώσει 12 εκατομμύρια λίρες και να της μεταβιβάσει δύο διαμερίσματα στο Τσέλσι, ώστε να τηρήσει την υπόσχεση του πατέρα του για την παροχή ισόβιας οικονομικής υποστήριξης, όπως αναφέρει το iefimerida. Άλλωστε, όσο ζούσε ο βασιλιάς της έδινε χρήματα, σύμφωνα με την ίδια, ενώ της έδωσε και το απαραίτητο ποσό για να αγοράσει τα δύο διαμερίσματα στο Τσέλσι, τα οποία εκείνη του πούλησε αργότερα.

Χρήματα που, σύμφωνα με το δικαστήριο, τα έπαιρνε για να εξασφαλίσει ο Φαντ τη σιωπή της για την κοινή ζωή τους. Μάλιστα, η ίδια είχε απειλήσει να αποκαλύψει τέτοιες λεπτομέρειες στα βιβλία που έχει γράψει, αλλά δεν έχουν εκδοθεί, σε περίπτωση που δεν κέρδιζε τη δίκη. Σε γραπτή του δήλωση προς το δικαστήριο ο πρίγκιπας απέρριψε τους ισχυρισμούς της, όμως ο δικαστής τους αποδέχθηκε και αποφάσισε ότι υπήρχε συμφωνία μεταξύ τους. Παρότι είχε κληθεί από το δικαστήριο να καταθέσει αυτοπροσώπως, εκείνος αρνήθηκε γιατί ο σημερινός βασιλιάς Σαλμάν φοβήθηκε ότι η εμφάνισή του στη δίκη θα κατέληξε σε «τσίρκο» για τα ΜΜΕ. Εξαιτίας αυτού, το δικαστήριο υποχρέωσε τον πρίγκιπα να καταβάλει 25.000 λίρες σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.  «Τι είναι 12 εκατομμύρια λίρες; Για εκείνους, είναι ο λογαριασμός τους για το πλυντήριο κάθε εβδομάδα. Δούλεψα για αυτά τα λεφτά και αν δεν τα πάρω, θα τα βγάλω όλα στη φόρα στο βιβλίο μου», δήλωσε η Χαρμπ.

a

Janan Harb Saudi Princess

g