Μόσχα: Δεν είναι «θέμα αρχής» η παραμονή Άσαντ στην εξουσία, ας αποφασίσουν οι Σύροι

Η Ρωσία δεν εκλαμβάνει ως «θέμα αρχής» την παραμονή του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην εξουσία, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, προχωρώντας σε μια παρατήρηση που από αρκετούς εκλήφθηκε ως ένδειξη «ελαφράς απόκλισης» από τις θέσεις του έτερου συμμάχου της Δαμασκού, του Ιράν, αν και ουσιαστικά το Ιράν  επίσης έχει πει ότι δεν επιμένει στην παραμονή Άσαντ στην εξουσία, αλλά εκτιμά ότι είναι βασικό στοιχείο η παρουσία του μιας μεταβατικής περιόδου και στη συνέχεια ένα θέμα που θα λυθεί με εκλογές από τον ίδιο το συριακό λαό.

Ως τροφή για εικασίες περί ρωσο-ιρανικών διαφωνιών όσον αφορά στο μέλλον του Άσαντ, χρησιμοποιήθηκαν δηλώσεις του επικεφαλής του ιρανικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης που φέρεται να είχε υπαινιχθεί τη Δευτέρα ότι η Τεχεράνη είναι πιο «πιστή» στον Σύρο πρόεδρο, λέγοντας ότι η Μόσχα «μπορεί να μην νοιάζεται εάν παραμείνει στην εξουσία όπως εμείς».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε την Τρίτη ότι δεν είναι αποφασιστικής σημασίας για τη Μόσχα ή παραμονή ή μη του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην εξουσία και η απόφαση αυτή εναπόκειται στον συριακό λαό. Ερωτηθείσα εάν η διασφάλιση της εξουσίας Άσαντ είναι θέμα αρχής για τη Ρωσία, η Ζαχάροβα απάντησε: «Ασφαλώς όχι, ποτέ δεν είπαμε κάτι τέτοιο. Δεν λέμε ότι ο Άσαντ θα πρέπει να παραμείνει ή να φύγει».

Η ίδια επέμεινε πως η ρωσική στάση δεν έχει αλλάξει και η τύχη του Άσαντ πρέπει να αποφασιστεί από τον συριακό λαό. Το Reuters, πάντως, επέμεινε ότι τα σχόλια αυτά δείχνουν μία διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το Ιράν, το οποίο έχει στείλει δυνάμεις του, καθώς και δυνάμεις της Χεζμπολάχ του Λιβάνου την οποία ελέγχει, να πολεμήσουν δίπλα στο στρατό του Άσαντ.

Οι συνομιλίες της περασμένης Παρασκευής στην Βιέννη μεταξύ των βασικών δυνάμεων που εμπλέκονται στις διπλωματικές προσπάθειες στο συριακό μέτωπο απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ιράν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας απέρριψε την πρόταση μεταβατικής περιόδου που επιδιώκουν οι χώρες της Δύσης οι οποίες θέλουν τον Άσαντ μακριά από την εξουσία, υποστηρίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι ένα διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα. «Μιλάμε για έναν εθνικό διάλογο στη Συρία, μία διευρυμένη κυβέρνηση και μία συνταγματική διαδικασία. Δεν μιλούμε καθόλου γι’ αυτό που αποκαλείται μεταβατική περίοδος» είπε ο Φαϊζάλ Μεκντάντ.

Η Μόσχα φαίνεται να δείχνει πάντως ευελιξία καθώς εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες προς επίλυση της κρίσης -έναν μήνα αφότου ενεπλάκη στρατιωτικά στη σύγκρουση με αεροπορικές επιδρομές που δεν περιορίζονται στο Ισλαμικό Κράτος αλλά πλήττουν επίσης αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μέλη της συριακής αντιπολίτευσης ενδέχεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στη Μόσχα, σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. Δεν ανέφερε ποια μέλη της αντιπολίτευσης μπορεί να παραστούν, πάντως, η πρόκληση φαίνεται να δείχνει μία αλλαγή τόνου εκ μέρους της Μόσχας η οποία μέχρι τώρα απέρριψε αυτές τις ομάδες.