Ρωσικό «σφυροκόπημα» στη Συρία - Πλήγματα κατά του ISIS και στην Παλμύρα

Έπληξαν 237 στόχους σε 48 ώρες τα ρωσικά μαχητικά που επιχειρούν στην Συρία, σε 131 αποστολές, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, ενώ για πρώτη φορά έβαλαν στο στόχαστρο τις υποδομές του Ισλαμικού Κράτους στην αρχαία πόλη της Παλμύρας και την ευρύτερη περιοχή. Όπως ανακοίνωσε η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας, για πρώτη φορά εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή της πόλης της Παλμύρας στη Συρία.

Τα ρωσικά μαχητικά, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το ethnos.gr, κατέστρεψαν μια «αμυντική θέση» και «αντιαεροπορικές συστοιχίες» του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή «Τάντμορ», όπως είναι η αραβική ονομασία που χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας για την Παλμύρα, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Επλήγησαν επίσης στόχοι στην Χάμα, τη Λατάκια, την Χομς, τη Δαμασκό, το Χαλέπι και την Ράκκα.

Ένα ρωσικό μαχητικό-βομβαρδιστικό Su-34 κατέστρεψε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στρατιωτών που έρχονταν από το εξωτερικό στα προάστια της πόλης του Χαλεπίου και μια αποθήκη με οβίδες επλήγη στη Χαράστα, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Δαμασκού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στη Σάλμα, περιοχή στην επαρχία της Λαττάκειας, η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας στοχοθέτησε μια διοικητική θέση του μετώπου αλ Νόσρα, του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία. Μια αμυντική θέση, όπου ήταν σταθμευμένα στρατιωτικά οχήματα, καταστράφηκε κατά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κάφαρ Ναμπούντα, στην επαρχία Χάμα, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την 21η Μαΐου την Παλμύρα, που βρίσκεται σε απόσταση 205 χιλιομέτρων ανατολικά της Δαμασκού, αφού έτρεψε σε φυγή τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ιράν – Σ. Αραβία «ανεβάζουν τους τόνους»

Μετά την συμμετοχή του στις συνομιλίες της Βιέννης, το Ιράν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εάν κρίνει ότι δεν είναι εποικοδομητικές, «δείχνοντας» την Σαουδική Αραβία και τον αρνητικό ρόλο που παίζει -κατά την Τεχεράνη- στη διαδικασία. Οι δύο χώρες, αντίπαλες και ως προς τα κυρίαρχα μουσουλμανικά δόγματα (σουνισμός η Σ. Αραβία και σιισμός το Ιράν) αλλά και βαθιά ανταγωνιστικές ως προς το ποια από τις δύο θα ελέγξει την πολύτιμη, γεωστρατηγικά περιοχή, βρίσκονται απέναντι και με υψηλούς τόνους στο θέμα της Συρίας.

«Στον πρώτο γύρο συνομιλιών, μερικές χώρες, ειδικά η Σαουδική Αραβία, έπαιξαν αρνητικό και μη εποικοδομητικό ρόλο … το Ιράν δεν θα συμμετέχει εάν δεν καρποφορήσουν οι συνομιλίες», δήλωσε ο Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Πρόεδρος της χώρας Χασάν Ρουχάνι, επιτιθέμενος μάλιστα προσωπικά, όπως εκτιμάται, κατά του Σαουδάραβα Υπουργού Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπεΐρ. Αν και δεν τον κατονόμασε, η δήλωσή του: «Ένας άπειρος νεαρός σε μία περιφερειακή χώρα δεν θα φτάσει πουθενά με την αγένεια ενώπιον γηραιότερων», φέρεται να είπε.

Ο Τζουμπεΐρ δεν είναι… έφηβος, καθώς διανύει την πέμπτη δεκαετία της ζωής του. Αναδείχθηκε στην ηγεσία της εξωτερικής πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας μετά τον θάνατο του πολύπειρου Πρίγκιπα Σαούντ αλ Φαϊζάλ, στα 75 του. Όμως είχε προλάβει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Βιέννη να στραφεί κατά του Ιράν κατηγορώντας το ότι περνάει λαθραία όπλα στο Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, ενισχύοντας σιίτες εξτρεμιστές, ενώ αναμειγνύεται σε Λίβανο, Συρία, Ιράκ και Υεμένη, κάτι που κατά τον ίδιο είναι ο λόγος για τις αρνητικές σχέσης Τεχεράνης και Ριάντ. «Απλώσαμε χείρα φιλίας στο Ιράν … είναι στο χέρι των Ιρανών εάν θέλουν να έχουμε σχέσεις βασισμένες στην καλή γειτονία … ή εάν θέλουν σχέσεις έντασης. Αυτό επαφίεται στο Ιράν».

Η απάντηση του Ιράν ήταν λακωνική, διά στόματος του Αμπντολαχιάν, που προειδοποίησε τον Τζουμπεΐρ «να μην δοκιμάζει την υπομονή» των Ιρανών.