Ο γερμανικός Τύπος για τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία

Την κατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία επικρίνει ο γερμανικός Τύπος, που σήμερα σχολιάζει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη χώρα και τη νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με ανταπόκριση της DW.

“Μαύρη ημέρα για την Τουρκία” είναι ο τίτλος της Die Welt και στο άρθρο αναφέρεται ότι “σε μια κανονική δημοκρατία θα έπρεπε κανείς να συγχαρεί τον νικητή των εκλογών, το AKP. Όμως η Τουρκία δεν είναι”. Και συνεχίζει ότι σε μια δημοκρατία ο πρόεδρος της χώρας δεν θα υπερέβαινε τις εξουσίες του, δεν θα οδηγούσε τη χώρα σε νέες εκλογές επειδή δεν του άρεσε το αποτέλεσμα και μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης δεν θα μετέδιδε αποκλειστικά την προπαγάνδα του κυβερνώντος κόμματος.

Λόγω της κατάσταση “θα πρέπει κανείς να συλλυπηθεί για τη μαύρη ημέρα το πεφωτισμένο τμήμα της Τουρκίας”, ενώ παράλληλα επικρίνει την επίσκεψη της Γερμανίδας Kαγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στη χώρα λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, ένα γεγονός που σύμφωνα με την εφημερίδα, συνέβαλε στη νίκη του AKP.

“Ματωμένη εκλογική νίκη” έχει τίτλο το περιοδικό Der Spiegel, και εξηγεί ότι η τουρκική κυβέρνηση βύθισε τη χώρα στο χάος, επιδόθηκε στη βία, φίμωσε τους επικριτές της και ως αμοιβή κέρδισε τις εκλογές.

Η Suddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν οδήγησε τη χώρα του στη διεθνή απομόνωση, παρόλα αυτά οι ψηφοφόροι εμπιστεύθηκαν το κόμμα του για να κυβερνήσει. Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ότι ένας άνδρας, ο Ερντογάν, την έχει μετατρέψει σε ένα φοβισμένο, παρανοϊκό κράτος, αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα. Το ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι εμπιστεύθηκαν το AKP να κυβερνήσει τη χώρα, σημειώνει η Suddeutsche Zeitung, δεν σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά με τους ψηφοφόρους, αλλά με την αντιπολίτευση, η οποία δεν κατάφερε να δείξει στους Τούρκους ότι υπάρχει άλλη προοπτική για τη χώρα πέραν αυτή που προσφέρει ο Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Ολλανδός ειδικός σε θέματα Τουρκίας Γιουστ Λάνγκεντικ εκτιμά ότι η “εθνικιστική στρατηγική του AKP λειτούργησε”, και λέει ότι το AKP βοήθησε και το γεγονός ότι ένα μέρος των Κούρδων που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) αυτή τη φορά επέλεξαν το AKP, καθώς τάσσονται κατά της επανέναρξης της ένοπλης σύγκρουσης από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.