Απερρίφθη η πρόταση μομφής κατά του Γιούνκερ

Με ευκολία ξεπέρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την ψήφο δυσπιστίας που είχαν υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ευρωσκεπτικιστές, με αφορμή τα περί προσέλκυσης πολυεθνικών επιχειρήσεων στο Λουξεμβρούργο, μέσω ενός ιδιαίτερα χαμηλού φορολογικού συντελεστή, επί πρωθυπουργίας του.

Η ψήφος δυσπιστίας εναντίον του Γιούνκερ, που σε περίπτωση που περνούσε θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί ολόκληρη η Κομισιόν, απερρίφθη όπως αναμενόταν με τεράστια διαφορά -461 ψήφους έναντι 101, με 88 αποχές.

Την πρόταση υπέβαλε η πολιτική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, στην οποία ανήκουν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου κ.ά., επιχειρηματολογώντας πως ο Γιούνκερ είναι άμεσα υπόλογος για τις πολιτικές φοροαποφυγής που εφάρμοσαν οι αρχές του Λουξεμβούργου.

Πάντως το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από εκείνο που εξασφάλισε ο Γιούνκερ κατά τη διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 22η Οκτωβρίου, όταν υπέρ της νέας Κομισιόν είχαν ψηφίσει 423 μέλη του ΕΚ, κατά 209 και είχαν απόσχει 67.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/884824/aperrifthi-i-protasi-momfis-kata-tou-giounker