"Χρειάζεται πολιτική λύση στη Συρία"

Την ανάγκη εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση υπογράμμισαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Κινέζος Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί η Καγκελάριος της Γερμανίας στο Πεκίνο. Η Κίνα έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της στην χρήση βίας για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι μια πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του προβλήματος.

Μετά τις συνομιλίες που είχε στο Πεκίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Κινέζος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι εντείνεται η ανάγκη για την επίλυση της κατάστασης στη Συρία. Ο κ. Λι Κετσιάνγκ τόνισε ότι “το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αδράξουμε την ευκαιρία να εφαρμοστεί μια πολιτική λύση και να αρχίσει ένας ισότιμος, περιεκτικός και ανοιχτός πολιτικός διάλογος” και πρόσθεσε ότι πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες έχουν κάνει προτάσεις για τους τρόπους ρύθμισης της κρίσης.

Παράλληλα ο Κινέζος Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι “μπορούμε να ενώσουμε αυτές τις προτάσεις και ιδιαίτερα μέσω του ΟΗΕ και ο οργανισμός αυτός να προωθήσει την επίλυση του συριακού ζητήματος” και υπογράμμισε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν “εποικοδομητικό ρόλο”.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι “χρειαζόμαστε μια διπλωματική πολιτική λύση” και πρόσθεσε ότι “επείγει να βρούμε μια. Τουλάχιστον υπάρχουν ενδείξεις για ένα σχήμα συνομιλιών που θα φέρει στο ίδιο τραπέζι τους απαραίτητους παράγοντες”. Αναφερόμενος στο θέμα των προσφύγων ο Κινέζος Πρωθυπουργός εξέφρασε την σοβαρή ανησυχία του για την προσφυγική κρίση στη Γερμανία και εν γένει στην Ευρώπη, ωστόσο όμως πρόσθεσε ότι πιστεύει πως η Ευρώπη έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία, μαζί με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτή”, δήλωσε ο Λι Κετσιάνγκ και εξέφρασε την μεγάλη του επιδοκιμασία για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες που αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό για να προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα στους πρόσφυγες και να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.

Συμφωνία Κίνας για αγορά 100 AirBus A320

Την ίδια ώρα η Κίνα υπέγραψε σήμερα συμφωνία για την αγορά εκατό Α320, επιβατικών αεροπλάνων στενής ατράκτου από την Airbus, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής κατασκευάστριας εταιρίας. Πρόκειται για παραγγελία συνολικού ύψους 9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βάσει τιμών καταλόγου.

Η συμφωνία αυτή, που υπογράφηκε στην έναρξη της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο Πεκίνο και κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον Κινέζο Πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, περιλαμβάνει εξάλλου την επιβεβαίωση για 30 παραγγελίες αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων A330, που αποτελούσαν το αντικείμενο πρωτοκόλλου συμφωνίας που είχε ήδη γίνει γνωστή.

Η Airbus ανταγωνίζεται την αμερικανική Boeing σε μια κούρσα επικράτησης στην ευημερούσα κινεζική αγορά. Σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις της Boeing, η Κίνα θα χρειαστεί 6.330 επιβατικά αεροσκάφη, δηλαδή νέες παραγγελίες ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Η Air China Ltd και άλλες κινεζικές αεροπορικές εταιρίες επεκτείνουν τους στόλους, καθώς ο αριθμός των επιβατών που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Κίνας και στο εξωτερικό αναμένεται να τριπλασιαστεί τις δύο προσεχείς δεκαετίες. Η Airbus διαθέτει στην Τιανζίν της Βόρειας Κίνας γραμμή συναρμολόγησης για τα αεροσκάφη Α320 που πωλούνται κυρίως σε κινεζικές αεροπορικές εταιρίες. Ο όμιλος ετοιμάζεται να προσθέσει στις εγκαταστάσεις αυτές ένα κέντρο τελικής επεξεργασίας για τα μεγάλα αεροσκάφη Α330.