Νέος γύρος συνομιλιών για τη συριακή κρίση στη Βιέννη

Δεύτερο γύρο συνομιλιών για τη συριακή κρίση θα έχουν από σήμερα στη Βιέννη οι Υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας, Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας. Σε αυτές θα συμμετάσχει από αύριο για πρώτη φορά και το Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον ενισχύει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της συριακής “κόλασης”, όπως δήλωσε σε ομιλία του πριν από την αναχώρησή του για την αυστριακή πρωτεύουσα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Η παρουσία του Ιρανού Υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στις διεθνείς συνομιλίες για τη συριακή σύρραξη αποτελεί σημείο καμπής, καθώς είναι η πρώτη φορά που το Ιράν θα εκπροσωπηθεί σε διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, μετά από την επιμονή της Μόσχας. Το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία, οι δύο ανταγωνιστικές μεγάλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, βρίσκονται σε ανοικτή αντιπαράθεση για τη Συρία.

Η Τεχεράνη, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, χορηγεί οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό, ενώ το Ριαντ υποστηρίζει τις συριακές ανταρτικές οργανώσεις και συμμετέχει στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους. Από την πλευρά της η Ρωσία επιμένει, από την έναρξη της σύρραξης στη Συρία, στη συμμετοχή του Ιράν σε μία πολιτική διευθέτηση, συναντώντας την αντίθεση της Ουάσινγκτον, η οποία άλλαξε την Τρίτη αιφνιδιαστικά τη θέση της.

Στη Βιέννη θα πραγματοποιηθεί σήμερα τετραμερής συνάντηση με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, ενώ αύριο οι συνομιλίες θα διευρυνθούν με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν, του Λιβάνου και της Αιγύπτου, καθώς και των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.