Τα "δέοντα"... του καλού κομματικού μέλους

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας απαγόρευσε για πρώτη φορά το γκολφ και την λαιμαργία ως παραβάσεις της ηθικής δεοντολογίας, καθώς αυστηροποιεί τους κανόνες για να καταπολεμήσει την διαφθορά στις τάξεις του.

Ιστορίες διαφθοράς και προκλητικά πολυτελούς διαβίωσης των αξιωματούχων του ΚΚΚ συμπεριλαμβανομένων δεξιώσεων και ακριβών αγώνων γκολφ, έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις, επειδή οι γραφειοκράτες υποτίθεται ότι πρέπει να ζουν σεμνά και να αποτελούν ηθικό υπόδειγμα.

Νέοι κανόνες κωδικοποιούν τώρα τι συνιστά παραβίαση της πειθαρχίας. Εφαρμόζονται σε όλα τα 88 εκατομμύρια μέλη του κόμματος για πρώτη φορά και περιλαμβάνουν επίσης έναν νέο ηθικό κώδικα.

«Μέλη του κόμματος πρέπει να διαχωρίσουν δημόσια και ιδιωτικά συμφέροντα, να βάζουν υπεράνω όλων το συμφέρον του συνόλου και να εργάζονται αφιλοκερδώς», αναφέρει ο κανονισμός.

Τα μέλη του κόμματος πρέπει «να ζουν με απλότητα μακριά από υπερβολές», ενώ ο κανονισμός αναφέρει ρητώς ως παραβιάσεις το υπερβολικό φαγητό και ποτό, και το παιχνίδι του γκολφ.

Η αρνητική εικόνα του γκολφ οφείλεται εν μέρει στο ότι είναι ένα άθλημα που το απολαμβάνουν υψηλόβαθμα στελέχη όπως ένας πρώην αρχηγός της αστυνομίας, ο οποίος καταδικάστηκε για δωροδοκία επικών διαστάσεων. Ενας αντιδήμαρχος πόλης στην νοτιοανατολική Κίνα απολύθηκε αυτό το μήνα επειδή έπαιζε γκολφ στη λέσχη του όταν θα έπρεπε να εργάζεται.

Θεωρείται συχνά ότι το γκολφ παρέχει ευκαιρία στους αξιωματούχους να κλείνουν σκοτεινές συμφωνίες, και ότι αποτελεί υπερβολή για κυβερνητικούς υπαλλήλους που θα πρέπει να υπηρετούν με σεμνότητα το δημόσιο συμφέρον.

Οι νέοι κανόνες αναφέρουν επίσης «ανάρμοστες σεξουαλικές σχέσεις», διευρύνοντας το πεδίο των παραβιάσεων που προηγουμένως αναφέρονταν μόνο στη μοιχεία. Η κατηγορία της μοιχείας διατυπώνεται συχνά κατά υπόπτων υψηλόβαθμων αξιωματούχων για να τονιστεί ότι είναι ηθικά εκφυλισμένοι.

Πηγή: tovima.gr