Γερμανία: «Ανεβαίνει» το ξενοφοβικό AfD όπου έχουν φτάσει πρόσφυγες

Άνοδο καταγράφει στις δημοσκοπήσεις σε Βαυαρία και ανατολικά κρατίδια το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία – AfD, σύμφωνα με μέτρηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του σταθμού RTL και του περιοδικού Stern. Οι περιοχές αυτές έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο μέρος του προσφυγικού κύματος που έχει φτάσει στη χώρα. Έχει ενδιαφέρον ότι σταθερή παραμένει η δύναμη των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού RTL και του περιοδικού Stern, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) παραμένουν στο 40%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στο 24%, η Αριστερά (Die Linke) και οι Πράσινοι στο 10%, ενώ 5% συγκεντρώνουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) και 4% η AfD -η οποία φθάνει στο 7% στην Βαυαρία κερδίζοντας μία μονάδα, ενώ στα ανατολικά κρατίδια ενισχύεται κατά τέσσερις μονάδες, φθάνοντας στο 11%.

Ο επικεφαλής του Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ αποδίδει αυτή την άνοδο και στον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος «με τις επιθέσεις του εναντίον της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και της πολιτικής της στο προσφυγικό ζήτημα κατέστησε την ξενοφοβία -το κεντρικό θέμα της AfD- και πάλι κοινωνικά ανεκτή».

Η δημοτικότητα της ίδιας της καγκελαρίου όσον αφορά το ερώτημα για τον καταλληλότερο καγκελάριο παραμένει, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, σταθερή στο 49%, στο χαμηλότερο σημείο ωστόσο για το τρέχον έτος, αλλά πολύ πιο ψηλά από τον αρχηγό της SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος, αν και κερδίζει μια μονάδα, συγκεντρώνει μόλις 14%.

Στην ίδια δημοσκόπηση τίθεται και το ζήτημα του σκανδάλου της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, με το 50% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι η υπόθεση θα έχει επιπτώσεις, όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία αλλά και για την συνολική εικόνα της γερμανικής βιομηχανίας και για το περίφημο «Made in Germany» -αντίθετα το 45% εκτιμά ότι οι συνέπειες θα περιοριστούν στις εταιρείες του Ομίλου της VW.