Απεβίωσε το ιστορικό στέλεχος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Π.Ινγκράο

Σε ηλικία 100 ετών πέθανε την Κυριακή στη Ρώμη το ιστορικό στέλεχος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Πιέτρο Ινγκράο. Από τους πρωταγωνιστές της αντίστασης κατά του ναζιφασισμού, εξελέγη επί 10 συνεχείς νομοθετικές περιόδους βουλευτής του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Προχώρησε σε δημόσια αυτοκριτική για την υποστήριξη που παρείχε στη σοβιετική εισβολή στην Ουγγαρία, το 1956, ενώ κατά τη δεκαετία του ’70 διετέλεσε πρόεδρος της ιταλικής Βουλής. Βαθύς γνωστής της ιταλικής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, διατήρησε πάντα στενούς δεσμούς με την ομάδα που δημιούργησε το περιοδικό και την εφημερίδα «Il Manifesto» και η οποία διαφώνησε με την επίσημη γραμμή του κόμματος.

Ακούραστη η βοήθειά του προς τους Έλληνες αντιστασιακούς οι οποίοι είχαν επιλέξει την Ιταλία για να πολεμήσουν τη Χούντα των συνταγματαρχών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το zougla. Μετά τη στροφή και τη μετονομασία του ΙΚΚ σε Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, ο Πιέτρο Ινγκράο προσχώρησε στην Κομμουνιστική Επανίδρυση του Φάουστο Μπερτινότι. Αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη συγγραφή αυτοβιογραφίας και στην ιστορική έρευνα.

1

2

3