Δύο δισ. δολάρια για βοήθεια σε φτωχές χώρες από την Κίνα

Τη δημιουργία Ταμείου αρωγής με αρχικό ποσό 2 δισ. δολαρίων ως βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για να εφαρμόσουν ένα παγκόσμιο πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης στα επόμενα 15 χρόνια ανακοίνωσε στα Ηνωμένα Έθνη ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ.

“Η Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνει την επένδυση στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, έχοντας στόχο να αυξήσει το σύνολό της στα 12 δισεκατομμύρια έως το 2030”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως η Κίνα θα παραγράψει το χρέος από τα εκκρεμούντα διακυβερνητικά άτοκα δάνεια που οφείλονται έως το τέλος του 2015 από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, από περίκλειστες αναπτυσσόμενες χώρες και από μικρές αναπτυσσόμενες νησιωτικές χώρες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, επιθυμία της Κίνας είναι “η δικαιοσύνη να προηγηθεί των ατομικών συμφερόντων”. Δεδομένου ότι η οικονομία της Κίνας είναι στραμμένη προς τις εξαγωγές προϊόντων μεταποίησης, είναι η πρώτη χώρα που επωφελείται από την ανάπτυξη των χωρών του Νότου ενώ είναι και ο κύριος εμπορικός εταίρος των αφρικανικών χωρών.